Almàssera celebra el Corpus Christi, dos mesos després per dispensa papal pel Miracle dels Peixets

PublicitatAVL

La localitat valenciana d’Almàssera va celebrar la festa del Corpus Christi ahir, quart diumenge del mes d’agost, dos mesos després de la data d’esta solemnitat litúrgica “gràcies al permís obtingut per dispensa papal després de produir-se el Miracle dels Peixets en el segle XIV”, ha explicat el rector Vicent Ruix Contelles.

Així mateix, el temple parroquial d’Almàssera, dedicat al Santíssim Sagrament, conserva en l’altar major una arquella de plom “que segons la tradició va ser la que va contenir les sagrades formes en 1348, i una taula del segle XVII que fa referència a l’arquella i al miracle”, ha explicat el rector.

PublicitatRovira  

Amb motiu de la celebració del Corpus, este diumenge va tenir lloc “una missa solemne i a la vesprada, la processó eucarística amb més de 300 personatges de l’Antic i del Nou Testament”, ha afegit.

La processó “va discórrer amb la Custòdia pel recorregut habitual des de l’església parroquial, acompanyada pels confrares, autoritats i banda de música així com representacions de comissions falleres i confraries”.

Igualment, “com a marca la tradició, abans de la processó va tenir lloc la ´entrà de la murta’, amb acompanyament del tabalet i la dolçaina, seguida per l’actuació dels grups de danses del Corpus de l’Associació Amics del Corpus d’Almàssera”.

L’organització de la festa i processó del Corpus Christi a Almàssera, que s’emmarca en la celebració de les festes majors de la localitat, és a càrrec dels clavaris de la Confraria del Santíssim, formada per 24 membres i fundada en 1523, la parròquia i l’Associació Amics del Corpus d’Almàssera.

“L’arquella dels peixos”, en la parròquia d’Almàssera des de 1352

Segons arreplega la tradició, en 1348 un sacerdot va portar una arquella amb les sagrades formes a un morisc moribund d’Almàssera i, en creuar el barranc del Carraixet, va caure del cavall i va perdre les formes consagrades en l’aigua. En la seua cerca en la desembocadura, els veïns van veure com uns peixos les sostenien en les seues boques i li les donaven al capellà.

En la taula de l’any 1675 que es conserva en la parròquia d’Almàssera es pot llegir la inscripció: “L’arquella dels peixos col·locada en este armari, es va posar l’any 1675 i en este adorn ha vingut estant el sagrari des de l’any 1352”.

Esta taula, la llegenda de la qual envolten quatre cites bíbliques sobre l’arca de l’aliança, “va ser salvada de ser cremada en la Guerra Civil per Peregrín Lluch, qui la va amagar en la seua casa i la va manar restaurar. Anys després la seua vídua la va retornar a la parròquia, complint la voluntat del seu marit, i des de 2004 la taula està en la part posterior de l’altar”, ha conclòs el rector.

Publicitat