Almassora entregarà el premi Clara Campoamor 2020 a l’actriu i dramaturga Sònia Alejo

Finalista dels Max, va iniciar la seua carrera en l’Escola de Teatre d’Almassora.

PublicitatAVL

L’Ajuntament d’Almassora entregarà el premi Clara Campoamor-Dones per la Igualtat 2020 a l’actriu i dramaturga local Sònia Alejo el pròxim 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. Alejo rebrà la màxima distinció municipal en el transcurs d’una gala que reivindicarà el paper de les dones en les arts escèniques, on la premiada desenvolupa la seua professió des que va arrancar la seua formació en l’Escola Municipal de Teatre d’Almassora en 1988.

Entre altres reconeixements, va ser finalista dels premis Max per ‘Olea’, obra amb la qual també va resultar finalista dels premis de les Arts Escèniques valencianes en 2018 al millor espectacle de carrer. Aqueix any també va estar nominada, a més, per ‘Classe’ com a millor espectacle de teatre. En 2018 va rebre l’Escalante de teatre per a xiquetes i xiquets per ‘Cremallera’ i el premi Evarist Garcia de teatre en valencià de la Diputació d’Alacant per ‘Cendres’.

PublicitatRovira  

Autodefinida com a “obrera del teatre”, Alejo és també presidenta de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET) des de 2017, on ha col·laborat en l’organització de diverses activitats dirigides a la defensa i visibilització de la dramatúrgia valenciana. No obstant això, el gruix de la seua carrera ha estat vinculat a la companyia Visitants, on va iniciar la seua trajectòria en 1989 i en la qual ha participat com a part de l’equip artístic i de producció de tots els espectacles.

Després d’una carrera multidisciplinària en la qual no ha deixat de formar-se en diferents disciplines com la dansa contemporània en l’UJI o els tallers d’escriptura narrativa de la UNED, Alejo va començar a dirigir espectacles de la companyia Visitants en 2003. Dos anys més tard va compaginar aquesta labor amb l’escriptura de textos dramàtics i col·laboracions en revistes especialitzades.

La premiada és autora de les obres col·lectives ‘Abelles’, ‘La ronda del miedo’, ‘El comedor’, ‘Máquina salvaje’ i ‘El último final’, a més de coautora de ‘Tempus’, ‘Olea’ i ‘Lluvia de palabras’. Ha estrenat rutes de teatre document sobre la memòria històrica i les dones represaliades pel franquisme a Vila-real, ‘Tanatos Show’, ‘Duel de tastavins’, ‘Cenizas’ i ‘La vida inventada de Godofredo Villa’, estrenada en la tardor de 2018 i agraciada amb el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2019.

A més, en 2010 Alejo va iniciar la seua marxa amb La Medusa, companyia situada a Almassora, on desenvolupa projectes propis i col·labora amb altres creadors. Escriptura de textos teatrals, coproduccions i creació contemporània són alguns dels àmbits en els quals treballa una factoria que “trafica amb les emocions”, segons la seua definició.