Horticultura ecològica, l’assignatura per a motivar als adolescents en Almassora

L’alumnat del programa d’Aula Compartida (PAC) de l’IES Álvaro Falomir ha preparat la primera amanida de la temporada amb les hortalisses que elles i ells mateixos han conreat en l’assignatura ‘d’Horticultura ecològica’ que cursen en el Centre de Formació. Una dotzena de joves participa en aquesta iniciativa, orientada a acabar amb l’absentisme i l’abandó escolar d’adolescents entre 14 i 16 anys.

El projecte compta amb el suport de les regidories de Serveis Socials i Joventut, els responsables de les quals, Diana Belliure i Xavier Trenco, respectivament, han visitat una d’aquestes sessions en la qual l’alumnat ha aprés a dissenyar un mecanisme de drenatge d’aigua a petita escala. “Per a una generació molt allunyada de l’agricultura, aquesta activitat els fa connectar amb el seu entorn i aprendre nocions bàsiques de cultiu, a més de treballar valors com l’esforç o el respecte a la naturalesa”, ha destacat Belliure.

Així doncs, l’alumnat ha creat el seu propi hort en el Centre de Formació, on han aprés a utilitzar la matèria orgànica com a abonament i han conegut les varietats autótocans de verdures. L’objectiu del curs és que els joves coneguen pràctiques de l’agricultura tradicional (rotació de cultius, viverisme, control de plagues…) que s’apliquen en les collites classificades com a ecològiques, “un mercat en alça que pot representar una oportunitat laboral de futur”, ha assegurat Trenco.

A més d’aquesta assignatura, que combina les classes teòriques amb l’aplicació pràctica en l’hort, els i les adolescents realitzen activitats d’esportives en la piscina i el poliesportiu municipals. També fan deu hores setmanals de classes purament acadèmiques impartides pel professorat del centre, en les quals repassen coneixements dels àmbits científic, lingüístic i social.

Cal recordar que el programa PAC de l’IES Álvaro Falomir va rebre a principis de curs l’aprovació de la Conselleria d’Educació, que ha dotat a l’institut dels recursos necessaris per a portar-ho avance. L’horari d’assistència és idèntic al de la resta d’alumnat de Secundària i l’alumnat és avaluat trimestralment pels tres professors encarregats de la seua formació.

CatalàEspañol