Almassora reparteix 7.300 racions d’arròs de les Calderes en el dia de Santa Quitèria

La jornada arranca una hora abans amb l’ofrena ajornada el dimarts per la pluja.

El sol ha marcat el dia en honor a Santa Quitèria, amb el repartiment de 7.300 racions d’arròs de les Calderes com a acte central de la festa. La pluja que va obligar a ajornar l’ofrena floral en la vesprada del dimecres ha donat una treva i els fidels han pogut honrar a la patrona a través d’un recorregut alternatiu de la processó pel fet que l’habitual coincidia amb el cuinat de les 22 calderes al costat del consistori.

La reina de les festes, Nuria Alcalde Vedrí, i l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, han sigut les últimes a depositar els seus corresponents rams de flors als peus de l’altar, on ja descansa la imatge de Santa Quitèria després d’accedir a la Nativitat. Després de la missa, la comitiva s’ha desplaçat al recinte de la mascletà disparada per la pirotècnia Baldayo, que posteriorment ha rebut l’homenatge per la seua trajectòria en la localitat, i a la residència municipal de la tercera edat.

Poc després de les 14 hores, el director comercial de l’empresa Matimex, Ramón Carneros, ha recollit la Caldera d’Honor d’Almassora, la més alta distinció de la localitat. Per part seua, Creu Roja i Càritas Interparroquial es repartiran els 4.242 euros recaptats de la venda de cintes i mocadors durant el romiatge, labor que exerceixen les integrants de la Junta de Dames de Santa Quitèria. A continuació, el rector Juan Ángel Tapiador ha beneït les calderes davant la reina, les dames i l’alcaldessa per a procedir al repartiment de les 7.300 racions.

Un any més, Vicente Arquimbau, ‘Charly’, ha dirigit a l’equip de cuina i ajudants que cuinen les 22 calderes a l’aire lliure i altres 30 en el magatzem per a atendre les llargues cues de veïns que acudeixen pel plat típic de cada 22 de maig. Cada caldera està composta per: 14 quilos d’arròs i 14 de pollastre, 2’5 quilos de costella, litre i mig d’oli, 2’5 quilos de pésols, tres pots de tomaca, alls i sal.

La jornada en honor a Santa Quitèria finalitzarà amb una altra processó, en aquest cas l’habitual per la Vila, com correspon a la festivitat del dia. Al final del recorregut pels carrers engalanats tindrà lloc el tret de la traca amb focs d’artifici una vegada que la imatge de la patrona accedisca al temple sota una pluja de pètals de flors.

Les festes continuaran amb el Dia dels Xiquets i una nova jornada de bous. La dansa arribarà a la residència de la tercera edat, mentre que en Sant Felip hi haurà ball, jocs infantils en Botànic Calduch, desfilada de moda al carrer i nit del reggae en el Recinte Fester.

ValenciàEspañol