L’Ajuntament d’Almassora tanca 2017 amb un romanent de tresoreria d’1.203.025 euros

L’Ajuntament d’Almassora va tancar 2017 amb un romanent de tresoreria per a despeses generals d’1.203.025 euros, segons ha avançat aquest matí l’alcaldessa en roda de premsa. Merche Galí comparteix amb la Intervenció municipal el qualificatiu “ideal” per a aquesta dada que, a més, confirma que la localitat va complir l’objectiu d’estabilitat i pressupostària i la regla de la despesa.

Per aquest mateix motiu, l’alcaldessa ha avançat que l’equip de govern supedita la destinació d’aquests 1,2 milions al fet que el Govern faça efectiu el decret llei anunciat per a possibilitar l’ús d’aquests fons per a noves inversions, un fet que fins avui estava prohibit per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (Llei Montoro).

A més, Galí ha titllat de “satisfactori” el superàvit d’1.488.432,52 euros dels comptes de 2017 i que la despesa computable de l’any passat no supere el límit del de 2016, és a dir, que l’Ajuntament d’Almassora haja complit la regla de la despesa. L’alcaldessa adonarà de la liquidació municipal de 2017 en el pròxim ple, que se celebrarà el 12 de març, després de la signatura de l’informe aquest dilluns.

La radiografia actual és oposada a la de l’anterior legislatura gràcies a la contenció imposada, així com a la reducció del deute a menys de la meitat en tres anys. En aquest sentit, l’expedient de liquidació del pressupost 2017 assenyala que el deute municipal va tancar l’any al 20% enfront del 23,77% previst a l’inici de l’exercici, amb 3,2 milions, i allunyat del límit del 110% que marca la llei i del 95% que va arribar a aconseguir l’anterior corporació.

Si el Govern no fa efectiu l’anunci de permetre més inversions a les corporacions locals, la xifra actual baixarà fins a l’entorn del 16% a final de 2018, tal com figura en el pressupost actual. Açò significaria que l’Ajuntament d’Almassora trencarà la barrera dels tres milions d’euros en crèdits, “la millor dada de la dècada”, en paraules del regidor d’Hisenda, Santiago Agustí.

En cas contrari, l’equip de govern haurà de decidir si opta per no amortitzar el deute tan ràpid “i posar aquests diners en el carrer, al servei del veïnat”. “Per fi el Govern acceptaria tractar-nos com a majors d’edat, com una Administració seriosa, i no com si tots els ajuntaments fórem uns malgastadors”, ha declarat la primera edil després de recordar que “els deutes d’aquest Ajuntament amb els bancs en gens s’assemblen ja als 11,8 milions d’euros que vam assolir en 2013”.