Les dones que van protagonitzar la República a València, visibles en una exposició a Almussafes

La mostra, organitzada per l'Associació Cultural Institut Obrer i comissariada per Cristina Escrivà, s'inaugurarà el pròxim dimarts 6 de novembre

Biblioteca Nacional d'Espanya

Matilde Salvador, María ZambranoAlejandra Soler, Dolores Ibárruri i Federica Montseny són algunes de les dones més rellevants de la història d’Espanya. La seua lluita en favor de la democràcia i el progrés de la societat durant el segle XX les han convertit en referents que ara, dècades després i a través de diferents projectes culturals, moltes persones volen valorar per a reconéixer la seua important contribució al desenvolupament del nostre país.

Almussafes no vol romandre al marge d’aquest moviment que busca reivindicar l’important paper que han exercit les dones al llarg de la història i per aquest motiu l’Ajuntament de la localitat ha decidit programar una exposició amb aquesta temàtica titulada’40 dones protagonistes de la València republicana i que s’ha inclòs dins dels actes per a commemorar la II Setmana de la Memòria Democràtica de la població.

“Després de tant temps silenciades és el moment de reconéixer tot el que les dones van fer durant els anys trenta per a preservar la democràcia en el nostre país. Els llibres d’història solen concedir tot el protagonisme als homes i per açò cal reivindicar d’una manera més ferma el paper que van desenvolupar les dones”, explica la regidora de la Memòria Democràtica, Teresa Iborra.

Amb aquesta iniciativa, organitzada per l’Associació Cultural Institut Obrer i amb Cristina Escrivà Moscardó com a comissària, s’inaugurarà la II Setmana de la Memòria Democràtica d’Almussafes el pròxim dimarts 6 de novembre en la sala d’exposicions del Centre Cultural. A les 19.30 hores es durà a terme en la sala de conferències d’aquesta infraestructura la presentació i a continuació, a les 20 hores, s’obrirà oficialment aquesta mostra que romandrà oberta al públic fins al pròxim diumenge 14 de novembre.

A través de 20 grans panells, 10 fotografies de València, un panell introductori i fins a 60 documents originals col·locats en vitrines, Cristina Escrivà arreplega en la mostra el resultat del treball d’investigació publicat en el llibre’40 dones protagonistes de la València republicana, en el qual se centra en l’esforç de dones tan rellevants com Regina Lago (pedagoga), Palmira Pérez (minera), Francisca Bartolozzi (dibuixant), Matilde Salvador (compositora), Alejandra Soler (professora) i Federica Montseny (política).

“Sens dubte, aquesta exposició ens ajudarà a conéixer de prop els anys de la II República Espanyola, la Guerra Civil i la posterior dictadura a través de la mirada femenina d’aquestes heroïnes que van dedicar les seues vides a lluitar per la democràcia. És el nostre homenatge a tota una generació de dones que considere que hem de conéixer millor per a aprendre del seu esforç, dedicació i valentia”, assenyala Iborra.

Publicitat