viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Maria Josep Amigó: “La Diputació aposta per fer cultura en valencià des de les editorials públiques”

La Diputació de València manté l’aposta per la producció cultural en valencià des de les editorials públiques. Així ho ha assegurat la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la seua visita a la 52ena edició de la Fira del Llibre de València, on ha acudit a l’expositor de la Institució Alfons el Magnànim, dependent de l’Àrea de Cultura.

Maria Josep Amigó ha refermat el compromís de la corporació provincial «per fer cultura en valencià des de les editorials de titularitat pública», pel que ha confessat que «ens ompli d’orgull, com a administració pública, comprovar com un organisme com la Institució Alfons el Magnànim aposta per la cultura escrita i en valencià», ha indicat la vicepresidenta.

«Tot i la limitació de recursos, la Institució Alfons el Magnànim està realitzant una tasca encomiable i rellançant diverses col·leccions, com ara Papers de Premsa –dirigida per Emili Piera– i ha estat capaç de recuperar la Biblioteca d’Autors Valencians –sota la direcció d’Enric Sòria–, que ha permès presentar importants novetats editorials en aquesta Fira del Llibre i rescatar obres que feia molts anys que no es portaven a un aparador com aquest», ha subratllat Maria Josep Amigó.

Per la seua part, Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, s’ha felicitat del transcurs d’aquesta Fira del Llibre: «està anant molt bé i tenim l’oportunitat de presentar diverses novetats editorials que estan tenint una gran acollida entre el públic lector».

Per a Flor, «el Magnànim és una institució que compta amb un ampli catàleg integrat per 1.300 llibres. És la nostra obligació continuar ampliant aquest fons per tal d’apropar la cultura a la ciutadania valenciana», ha destacat el director de l’institut provincial.

Entre les novetats presentades pel Magnànim en aquesta Fira del Llibre destaca Diàlegs de Joan Lluís Vives i la novel·la Ícar o la impotència, d’Artur Perucho. Constitueixen els dos primers títols de la nova etapa de la Biblioteca d’Autors Valencians, històrica col·lecció fundada per Joan Fuster en 1981. Així mateix, el Magnànim, en el marc de la col·lecció Papers de Premsa, acaba de publicar dos llibres que recullen l’obra periodística d’autors destacats i de gran interés: Notes d’un desficiós, de Joan Fuster, i La inteligencia a sus pies, de José Vicente Aleixandre. El primer volum recupera al Fuster més satíric i divertit que cada setmana contemplava, des de les pàgines de Qué y Dónde, l’actualitat de l’efervescent València de la transició democràtica i dels inicis de la recuperació de l’autogovern. Mentre que el segon recull una selecció d’articles publicats pel periodista José Vicente Aleixandre a Jornada, Levante-EMV i la Cartelera Turia, amb el seu estil precís i intel·ligent.

També es troben obres adreçades als pobles i comarques, a través de la col·lecció d’Estudis Comarcals; el títol Crònica de l’òpera representada a València (1936-1959). La Guerra Civil i la Postguerra, el qual submergeix els lectors curiosos i especialitzats en els aspectes més interessants al voltant dels espectacles operístics que es varen representar al Teatre Principal de València durant les dècades dels trenta, quaranta i cinquanta del segle passat. Resulta d’especial interès el recorregut a través de La taulelleria valenciana dels segles XVII, XVIII i XIX a la col·lecció de la Fundació La Fontana; a més d’un llibre que repassa la història del PSPV, emmarcat dintre de la col·lecció Adés & Ara, que repassa la trajectòria d’aquesta formació política abans de la seua unificació amb el PSOE.

El president  del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz, ha reivindicat que el catàleg editorial de la Diputació de València «és un dels cinc més importants i més rigorosos que existeixen, per això, el fet que estiga present a la Fira del Llibre resulta tota una sort per a l’organització i els visitants», ha apuntat. En aquest sentit, Larraz també ha defensat l’existència d’editorials públiques «donat que aborden  temàtiques que mereixen un tractament especial i que les editorials privades aborden de forma diferent», ha asseverat.

Últimas noticias

Contenido relacionado