Ana Besalduch: “Cap govern del PP ha apostat mai pel món rural”

Ana Besalduch compagina la seua faceta d'alcaldessa de Sant Mateu amb ser la representant d'Educació del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes. En plena voràgine de debat pels pressupostos ens atén per a parlar tant del seu treball a València com per a veure que l'inquieta del seu poble, Sant Mateu.

1348
"/>
La major part dels diputats de tots els grups parlamentaris i servicis que es troben en la Càmera autonòmica porten llaços morats.

.

Com ha sigut la teua arribada a les Corts aquesta vegada?

Jo ja havia estat a les Corts en la legislatura anterior, però entrar ara i assumir el càrrec de portaveu d’Educació ha sigut un repte absolut perquè era una persona profana en Educació. M’agrada molt aprendre i estar a l’altura d’una portaveu del PSPV. Tinc molta gent que m’ha ajudat molt des que vaig prendre possessió fins ara, tot i que les línies del partit les conec i compartisc.

I la compatibilitat amb ser alcaldessa de Sant Mateu?

Jo vaig ser alcaldessa des de 2011, i ja sabia que no podia portar un sistema presidencialista, estant o sense estar a Les Corts. Vaig tindre molta sort en la conformació de l’equip amb molta força, de fet jo sóc de les més majors. Són gent amb un sentiment de poble i de voler treballar per Sant Mateu.

Educació és a més una matèria que sempre està en primera plana…

En matèria d’Educació estava tot per fer i s’havien de canviar moltes coses que anaven a crear moltes reticències en l’oposició. Moltes coses no funcionaven, de fet l’antiga normativa no ha servit perquè la gent domine diversos idiomes. El 98% entén i escriu el castellà però només el 60% el valencià i l’anglés encara menys. Estava clar que Educació anava a generar debats intensos, tot i que no m’ha costat en cap moment defensar la postura del govern perquè estava convençuda del que estàvem fent.

Com és la facilitat de negociació amb altres grups, quant a més el Conseller és de Compromís?

És molt fàcil, no oblidem que les conselleries són mixtes. Vicent Marzà és el conseller però Miguel Soler és el secretari autonòmic d’Educació i és del PSPV. El funcionament de la conselleria és envejable i no hi ha problemes a l’hora de tirar endavant qualsevol política. La política és diàleg i és una conselleria on les coses es parlen. A més que no estem en un període de majories absolutes on els acords són fonamentals. Clar està que hi ha d’haver voluntat d’acord, cosa que no passa en alguns dels grups de l’oposició.

Que voldries acabar en Sant Mateu abans d’eleccions?

Són molts els projectes i alguns no els podrem acabar abans. Una és el centre de formació que vam adjudicar l’obra aquesta setmana. La residència de tercera edat ha sigut una promesa sense complir del PP i fins que no han arribat governs progressistes no s’ha aprovat una llei per a fer aquesta infraestructura necessària. Ja que hi ha molta gent gran que, si està en una residència en Castelló, no pot anar a visitar-lo amb freqüència.

Sant Mateu com a cap de comarca no tenia centre per a taller d’ocupació, és un dels projectes que havíem de posar en marxa per tancar el cercle d’infraestructures educatives. Si ja l’institut va fer en 1995 a l’últim any de Joan Lerma i va marcar un abans i un després en la vida de la localitat, ara s’agafa el testimoni per completar el projecte educatiu en la localitat.

Precisament fa poc de la relació entre infraestructures educatives i repoblació en Les Corts.

Després de sis anys a l’alcaldia de Sant Mateu traus la conclusió que per a que la gent es quede a Sant Mateu ha de tindre les necessitats cobertes, que els xiquets puguen quedar-se a l’escola i al menjador mentre els pares compatibilitzen vida familiar i laboral. Quan els xiquets i xiquetes viuen la seua infància i adolescència al poble els arrela al territori. Igual que en educació passa amb sanitat i preparació laboral, això fa que hi haga més iniciativa per a quedar-se al poble.

És a dir que la lluita contra el despoblament és una experiència de vida com a alcaldessa.

Jo conec a molta gent que no va poder estudiar per no tenir diners per poder anar a estudiar a Castelló o llogar una residència. Des que es va inaugurar l’institut ha crescut molt el nivell d’estudis perquè no necessitaven eixir fora per a estudiar i ja per a anar a la universitat tenien més facilitats.

Aquesta realitat haurien de conéixer-la els portaveus d’educació dels principals partits, ja que són de Castelló.

Jo crec que la coneixen, però en alguns casos és línia política del partit. Cap govern del PP ha apostat mai pel món rural. Zapatero va aprovar la llei de Patrimoni Sostenible, en la Comunitat Valenciana no arribà a posar-se en marxa per l’arribada de Rajoy. Una llei que deia que la gent del món rural estava fent un servei pel patrimoni i deia que havien de poder gaudir no només dels serveis bàsics, sinó també de l’esport, la cultura, etc. Quan va arribar Rajoy va quedar sense efectivitat.

Estàs d’acord en la decisió de José Benlloch de deixar el seu lloc a la Diputació?

Jo estic totalment d’acord amb la decisió que ha pres José Benlloch. La coherència en política ha de ser un valor en moda sí o sí. José Benlloch va fer un discurs de partit i entenia que no podia portar endavant el projecte d’altre i tampoc volia ser un obstacle. Benlloch ha fet un gran treball a la Diputació i és una persona amb visió i capaç d’avançar-se als esdeveniments. Jo com a alcaldessa el trobaré a faltar com a portaveu a la Diputació.