Andrés Martínez: “No vendré els meus principis…per altres forces el seu únic programa és assolir el poder, al preu que siga”

L'alcalde i alcaldable pel PP a Peníscola s'enfronta a la reelecció en uns comicis "intensos" per un dels municipis amb més impacte i projecció turística de la província i on els diferents grups polítics no deixen d'acusar-se entre ells i criticar durament els adversaris.

És alcalde d’un dels municipis turístics, més importants de la província. Diputat provincial de Turisme i un dels vicepresidents de la Diputació. Andrés Martínez representa, ii sobretot ha representat molt de temps, una referència pel Partit Popular.

De caràcter “amigable i extravertit” pels qui el coneixen de prop a l’àmbit més personal, pot arribar a ser “un rival polític rotund i contundent”, segons asseguren els qui l’han tingut enfrontat. Andrés Martínez opta este diumenge a la reelecció, i com a peniscolà que “estima el seu poble”, i conscient de la importància d’un municipi conegut en l’àmbit internacional, una de les coses que lamenta és que “alguns grups de l’oposició… parlen malament del nostre poble.

PublicitatAVL

-Sr. Martínez, alcalde i alcaldable de Peníscola, amb l’experiència que porta al darrere, què creu que cal tindre per a ser alcalde d’un municipi com aquest?
Estima pel poble és el primer que cal; ganes de treballar, indiscutiblement, i trellat per a dur a terme polítiques centrades en els ciutadans i ciutadanes, que garantisquen els serveis i la qualitat de vida de les persones, essent eficients en la gestió, sense disparar el dèficit ni el deute, tal com fem a casa, sense estirar més el braç que la màniga”.

-Com valora el seu treball i el del seu equip d’estos quatre anys de l’última legislatura?
“Este mandat ha estat tot un repte, hem hagut de fer front al pagament de sentències urbanístiques heretades a conseqüència de la pèssima gestió de governs anteriors d’esquerres. Hem hagut de fer un esforç per seguir garantint serveis, fer inversions i reduir deute per a tindre una administració sanejada econòmicament i seguir treballant per als veïns i veïnes de Peníscola sense pujar-los ni un sol impost.

Ha calgut consens per a fer una distribució dels recursos entre àrees prioritzant l’acció social, per a la que hem destinat més de 4,5 milions d’euros, així com la dinamització dels sectors productius, que ha resultat en taxes d’ocupació de rècord.
L’equip ha estat exemplar i el treball dels funcionaris i funcionàries, exemple de diligència. No ha estat senzill però hem aconseguit seguir fent inversions, baixar el deute i tot això sent l’administració local referent en transparència, doncs tenim un Ajuntament 100% transparent, segons els índexs de Transparència Internacional”

-Quin ha sigut per a vosté l’èxit més gran que ha aconseguit el seu equip de govern durant la legislatura?
Hem assolit la majoria d’edat en matèria sanitària, amb el nou Centre de Salut, una infraestructura molt lluitada que va dur endavant l’anterior govern autonòmic i que s’ha posat en marxa en este mandat. La posada en funcionament de la depuradora d’aiguats ha estat també importantíssim, tot i que la EPSAR, depenent de la Generalitat, porta quatre anys per finalitzar una última actuació dins del projecte.

Però hi ha una fita que hem assolit que m’omple d’orgull i és la consolidació de la promoció i notorietat de la marca de la nostra destinació turística. La tasca en promoció, de la mà també de la indústria audiovisual, ha estat fonamental. El treball en matèria de màrqueting digital, i les accions de co-màrqueting, se sumen a l’extraordinària promoció que ens ha portat acollir sèries de televisió com Joc de Trons. Estic segur que hi ha un abans i un després de tota esta feinada i Peníscola és avui una destinació més reconeguda i coneguda.

Això té un retorn evident i és que Peníscola quadruplica els índexs de rendibilitat turística de la mitjana espanyola i triplica els indicadors de generació de llocs de treball associats al sector turístic, amb respecte a la mitjana del país. Tot això no és casualitat, és fruit d’un treball estratègic de posada en valor i promoció de la nostra ciutat que és ja referent en generació d’oportunitats i creixement.

I quin considera que ha sigut el moment més complicat d’estos anys?
Cada volta que un veí toca la porta del meu despatx amb un problema, eixe és el dia més difícil, i tots els dies o gairebé tots ho són. La gestió municipal no és senzilla perquè ets la primera administració que els ciutadans tenen al seu abast.

D’altra banda, la satisfacció de poder millorar la vida de les persones amb petits o grans actes, és la millor de les recompenses.

-Les critiques més fortes, en el cas d’un municipi turístic, conegut, volgut i a més a més, “emblema” de la província en molts aspectes, d’on venen? Dels partits de l’oposició o de l’exigència dels mateixos veïns i dels seus votants?
Malauradament tinc la sensació, compartida amb molts veïns i veïnes, que hi ha alguns grups de l’oposició que sovint sols saben parlar malament del nostre poble”.

Acostume a dir-ho, si el mig milió de turistes que arriben anualment a la nostra ciutat sentissen segons quines coses que diuen, no vindrien pas ni tornarien mai més. Per contrapartida, els índexs de fidelitat a la destinació, demostren que els nostres visitants repeteixen i, tot i que queda molt a millorar i per fer, l’estima pel poble i el reconeixement de la feina feta, hauria de ser per part de tots. El nostre contacte amb l’empresariat turístic és constant i les qüestions de planificació i les decisions estratègiques sempre són de consens amb el teixit empresarial local.

Pel que fa a la seua formació política, Com afecten els resultats del 28-A en les pròximes eleccions municipals?
Totes les cites electorals són diferents entre elles, però si hi ha una convocatòria electoral que és singular és la cita per a les municipals. Mirar els resultats de les altres per a fer pronòstics és errar. El candidat és i serà clau.

Tot i això, val a dir que a Peníscola el partit pel qual em presente a la reelecció, el Partit Popular, ha estat la força més votada al meu poble tant a les eleccions autonòmiques com a les generals.

Si toca fer pactes per tornar a estar al davant de Peníscola, amb qui es podria arribar a un acord?
El meu pacte és amb la ciutadania de Peníscola. El meu compromís és omplir el meu programa electoral i sols amb formacions que pogueren compartir-lo podria seure a parlar per a governar.
Sembla, però, que totes les forces restants ja tenen clar que el seu únic programa electoral és assolir el poder, al preu que siga, fent pactes de dretes amb extremes esquerres amb l’únic objectiu comú del poder. Jo no faré el mateix. Jo em comprometo amb el meu programa i el meu projecte i no vendré els meus principis ni les meues idees a qualsevol preu.

-L’experiència de governar, sempre té un doble vessant, creu que els veïns i les veïnes tornaran a confiar en vosté perquè siga el seu alcalde de nou?
“Aquests dies estan sent molt intensos i el retorn dels veïns i veïnes molt positiu, esperem revalidar la seua confiança amb l’aval de tota la feina feta, un equip que uneix experiència en la gestió i bona part de renovació i noves idees.

-Si no foren la força més votada i tocara cedir, preferirà ser oposició abans que formar govern sense poder complir les línies del seu programa electoral?
“Crec que ho de deixat clar en la pregunta anterior, no vendré les meues idees ni trairé als meus votants amb pactes contra natura.”

-Per acabar, no podem evitar preguntar-li a algú que coneix la província com vosté com veu el futur ja no de Peníscola sinó de la Diputació.
Estic convençut que el llegat de Javier Moliner, el millor President amb què ha comptat esta institució, tindrà continuïtat en el futur amb el Partit Popular al capdavant”.

Esta publicació està disponible en : Valencià