23.2 C
Valencia

Aniversaris d’odi

"La mateixa evidència pot ser la millor eina contra les mentides que fomenten l'odi".

- Publicitat -AVL

A l’any passat es van reunir a l’ONU 30 experts independents per fer una crida als líders internacionals i caps de les xarxes socials per fer front als discursos d’odi que consideraven que anaven en perillós augment. La cita prenia com a punt d’inici el 25 aniversari del genocidi a Ruanda.

Tanmateix, este 2020 s’acompleixen també 25 anys d’un altre genocidi, el de Srebrenica, este al cor d’Europa. I ara ens encaminem al dècim any de guerra a Síria i som testimonis de la neteja ètnica a Myanmar contra la minoria dels rohingya i de la construcció de camps de concentració a la regió xina majoritàriament uigur de Xinjiang. Anomenats “centres de reeducació”.

La crida a la que féiem referència al principi va tindre una notable diferència respecte d’altres fetes cada any on es demana als líders polítics i socials que no permeten discursos d’odi a les seues societats. Esta vegada era una petició d’aplicació personal als mateixos polítics. Van considerar fa un any que els atacs contra les persones en moviment i les minories ja no venien només d’exaltats fora dels marges, sinó dels mateixos governs, com l’estatunidenc, el xinés, el birmà, l’indi, entre d’altres.

Com diu l’Assessor Especial del Secretari General sobre la Prevenció del Genocidi, Adama Dieng “tot genocidi comença amb un discurs d’odi que al principi sona marginal”. Al cas de Ruanda, la infame Ràdio de les Mil Colines va fer d’altaveu de les mateixes instruccions de com cometre un genocidi i com planificar-ho; sobretot amb l’estratègia de la deshumanització de l’altre.

Veiem com, després d’un quart de segle de dos de les pitjors catàstrofes després de l’Holocaust, poques coses han canviat en este àmbit. Segueixen els discursos d’odi i ara qualsevol pot tindre la seua Ràdio de les Mil Colines a l’abast al telèfon mòbil.
Però esta vegada tenim també a la nostra butxaca la millor forma de combatre estos discursos basats en mentides; dades, dades i més dades. La mateixa evidència pot ser la millor eina contra les mentides (fake news) que fomenten l’odi, cal informar-nos i formar-nos com a l’acte revolucionari que sempre ha estat l’educació.

Rami Zahrawi Haj-Younes.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,773FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Borriana redistribuirà les seues àrees de competència delegades per l’Alcaldia

Després de la dimissió del regidor socialista Javier Gual "per motius personals" i la pròxima incorporació d'Ester Meneu en l'equip municipal de govern.

Detectats brots de coronavirus a Castelló, Orpesa, Onda i Benicarló

La província de Castelló ha registrat en 24 hores un total d'11 brots.

Sanitat prorroga durant 21 dies més les mesures restrictives per a la Comunitat Valenciana des de dilluns que ve

La Comunitat Valenciana registra 707 nous casos de coronavirus i 688 altes a pacients

L’AVL reivindica la figura literària de Carmelina Sánchez-Cutillas

Dona rebel, apassionada, lluitadora, forta, a més d’escriptora excepcional de les lletres valencianes del segle XX han sigut alguns dels molts qualificatius pronunciats en la Jornada Feminari en homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora de l’Any 2020, organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La Generalitat convoca oposicions per a formar part de l’escala d’orientadors de Labora

Amb aquestes proves Labora pretén oferir estabilitat a un servei fonamental per a la ciutadania
- Advertisement -

: Valencià