jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

ANPE i SATSE rebutgen el nou protocol d’atenció sanitària específica en centres educatius

Aquest protocol, que entrarà en vigor el pròxim curs, estableix que els professors hauran d'administrar medicaments i cures sanitàries als alumnes sense comptar amb la formació, les competències i la capacitat legal per a això

El Sindicat Independent de la Comunitat Valenciana, ANPE i el Sindicat d’Infermeria, SATSE, consideren que el protocol d’atenció sanitària específica en centres educatius, publicat en el DOGV de 18 de juny, i que entrarà en vigor en els col·legis de la Comunitat el pròxim curs, “no soluciona la problemàtica sobre l’atenció sanitària dels xiquets i joves en horari lectiu, sinó que, més prompte, serà pitjor el remei que la malaltia”.

ANPE I SATSE reivindiquen que tots els col·legis compten amb un infermer/a escolar, com ja disposen d’ella la majoria de centres educatius concertats i privats de la Comunitat, així com molts col·legis públics en els quals són els mateixos pares o els ajuntaments els que estan finançant la contractació d’infermeres als centres escolars.

La Conselleria d’Educació té un problema, que és que cada vegada hi ha més alumnes amb malalties cròniques. No obstant això, en comptes de tractar els problemes de salut crònics i les situacions d’urgències com ha de fer-ho, estableix aquest protocol que és un “pegat” que obliga als professors a responsabilitzar-se de la salut dels menors, sense que compten amb els coneixements i l’empara legal per a això.

De fet, el protocol assenyala que s’ha d'”organitzar, amb la col·laboració de tots/totes els/les professionals del centre, l’administració de medicaments, la seua custòdia i accés” i que els pares signaran un “consentiment informat sol·licitant a la persona responsable del centre per subministrar medicació o una altra atenció sanitària en horari escolar”. Que significa això, que els professors podran administrar la medicació als alumnes per diverses vies –oral, injectable,..– sense haver estudiat cap assignatura sanitària en la carrera. Per la mateixa lògica, quan es produïsca un incendi en la Conselleria d’Educació, manarem als professors a apagar-los en lloc d’avisar als bombers, que són els professionals amb la formació adequada per atallar-los.

Per ANPE I SATSE, responsabilitzar als docents de l’assistència sanitària als seus alumnes és una autèntica “barbaritat” i no garanteix la correcta assistència sanitària dels xiquets i xiquetes. Igualment, el consentiment dels pares no pot suposar la suficient garantia legal per als professors en cas que es produïsca qualsevol problema.

Fins i tot el text del protocol, publicat en el DOGV, conté en l’inici del document una “amenaça vetllada” als professors en assenyalar que “la custòdia dels menors passa al personal del centre educatiu quan la cedeixen les famílies” i que “en els casos greus, l’article 195 del Codi Penal tracta sobre l’omissió del deure socórrec”.

El document indica que és aconsellable que el centre educatiu compte amb una farmaciola escolar que continga un torniquet o goma per fer compressió. Per ventura coneixen els professors quant temps poden aplicar un torniquet sense que es produïsca necrosi del membre? També assenyala el text que “si es decideix incorporar algun medicament, incloure un envàs de pomada antiinflamatòria i un envàs de pomada per a cremades”. És a dir, que les Conselleries de Sanitat i Educació consideren que els docents poden aplicar aquestes pomades a discreció, quan ni els mateixos infermers/as, que són professionals sanitaris, poden aplicar-les sense explicar prèviament amb la prescripció mèdica i les indicacions d’un metge, mentre no es publique la reforma del Reial decret 954/2015 d’indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà per part dels infermers/as.

“És el moment, han assenyalat els Sindicats, que l’Administració es deixe de pegats amb l’excusa que no hi ha diners ni finançament. Són els pares, els professors i els professionals sanitaris els qui, units, han de reclamar la implantació de la infermera escolar als centres educatius de la Comunitat Valenciana”.

Les funcions de l’infermer/a serien donar assistència immediata, realitzar el seguiment dels milers de xiquets i xiquetes amb malalties cròniques (al·lèrgies, asma, malalties immune-deficients, tractaments de càncer, etc, donar assistència als problemes de salut aguts i realitzar promoció de la salut (hàbits de vida saludables a edats primerenques, sexualitat, hàbits nocius, etc). Tota aquesta promoció contribuiria a disminuir els embarassos no desitjats, l’anorèxia i la bulímia, l’alcoholisme i la drogoaddicció, … Com ja ho fa en països com Regne Unit, França, Canadà i els Estats Units, on l’infermer/a escolar porta implantada des de fa dècades.

Últimas noticias

Contenido relacionado