Anticorrupció, Blasco i Tauroni mantenen els seus pactes i Generalitat i Coordinadora s’oposen “radicalment”

Els lletrats dels principals acusats demanen que Generalitat i Coordinadora d'ONGD paguen les costes del juí

El fiscal Anticorrupció Jesús Carrasco ha exposat en la seua elevació de conclusions provisionals a definitives en el juí per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i el hospital d’Haití que respecta en els termes “més escrupolosos” els pactes dels dies previs a l’inici de la vista amb els principals acusats, entre ells l’exconseller ‘popular’ de Solidaritat, Rafael Blasco.

En concret, aquestes conformitats contemplen penes de tres anys i mig de presó per a l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP a Les Corts Rafael Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni.

Així ho ha expressat el representant del Ministeri Fiscal hui dimecres durant una de les últimes jornades de l’extens procés, corresponent al segon juí del cas, en què es jutgen dos peces del conegut com cas Cooperació –2 i 3– sobre les quals Instrucció número 21 de València va donar per conclosa la investigació el 2017 pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Per aquestes peces, Anticorrupció sol·licitava 16 anys de presó per a Blasco i demanava com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat. No obstant açò, la pena més elevada que reclamava el fiscal és per a Augusto César Tauroni, fins el 21 anys i mig de presó.

Però, els acords als quals han arribat els acusats contemplen penes inferiors –de tres anys i mig per als principals processats–. Els acusats que han arribat a un acord amb la Fiscalia són, a més de Blasco, Augusto César i Arturo Tauroni; l’ex secretària general de la Conselleria, Tina Sanjuán; l’excap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares, així com Alina Indiekina Lisenko i María Isabel Castillo López.

Enfront del respecte “escrupolós” a aquests pactes manifestat pel fiscal, les altres dos acusacions –Advocacia de la Generalitat i Coordinadora Valenciana d’ONGD– han mostrat una total oposició. “Ens oposem radicalment a les conformitats”, ha dit la lletrada de la Generalitat.

La pràctica totalitat de les defenses han sostingut que també respecten els pactes amb les diferents acusacions i només han mostrat el seu rebuig a la responsabilitat civil global que ha fixat l’Advocacia, de 5,3 milions d’euros.

A més, la majoria, entre elles la de Blasco i Tauroni, han demanat que Generalitat i Coordinadora paguen les costes del juí per “dilatar innecessàriament el juí” i han denunciat la “il·legitimitat” que consideren que afecta la Coordinadora en aquest procés judicial.

ValenciàEspañol