6.3 C
Valencia

Anticorrupció aporta més proves contra els líders de la trama Gürtel i Cotino en el juí per la visita del Papa

Més de la mitat dels acusats, entre ells 'El Bigots', aconsegueixen un acord de conformitat amb la Fiscalia.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -
La Fiscalia Anticorrupció ha anunciat este dilluns en la primera sessió del juí que celebra l’Audiència Nacional per presumptes falsejaments en la contractació per a la retransmissió del recorregut que va fer el Papa Benet XVI en la seua visita a València l’any 2006, la seua intenció d’incorporar més proves per a “acreditar” que els líders de la Gürtel van complimentar a funcionaris i autoritats, entre ells l’expresident de Les Corts Valencianes Juan Cotino, per a resultar beneficiats en les adjudicacions.

Així ho ha dit la fiscal Concepción Nicolás que ha centrat la seua intervenció en la fase de qüestions prèvies a sol·licitar la seua adhesió i incorporació de prova testifical i pericial a la causa per a demostrar les irregularitats comeses en la contractació d’Orange Market per a la instal·lació de pantalles i megafonia, que va suposar el desemborsament de més de 7 milions d’euros de l’erari públic i el cost del qual va permetre el repartiment d’una suma de 3,3 milions d’euros.

Així, la fiscal ha interessat escoltar com a testimoni un tècnic que va realitzar un pressupost inferior al que va presentar la trama Gürtel per a retransmetre la visita del Pontífex. Així mateix, per a acreditar que funcionaris i autoritats van rebre regals per a afavorir les empreses de Correa, ha demanat que es cride a declarar com a testimoni el sastre de Milano i Forever Young, José Tomás, que ja va declarar com a testimoni en la causa dels ‘vestits’, o a l’empresari Francisco de Paula per a “acreditar la inexistència o la realitat de les factures” emeses.

Segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia, Cotino va rebre una jaqueta de la marca Milano valorada en 375 euros i el qui fora exdirector d’RTVV Pedro García Gimeno va aconseguir roba de vestir per import de 3.550 euros i un cotxe de la marca Mini valorat en més de 30.000 euros.

- Publicitat -

En relació a açò, la fiscal Anticorrupció ha sol·licitat també la incorporació d’informes elaborats per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional sobre la compra d’articles de luxe o compravenda de vehicles per part de l’acusat Álvaro Pérez ‘el Bigots’ i Orange Market; així com l’anàlisi d’RTVV sobre el procediment d’adjudicació, entre d’altres.

REBAIXES EN LES PETICIONS DE PENA
Es dona la circumstància de García Gimeno i ‘El Bigots’ són alguns dels tretze acusats que han anunciat que han aconseguit un acord de conformitat amb Anticorrupció, que comportaria la rebaixa de la petició de pena de presó, que passarien a ser a menys de dos anys de presó, segons van informar fonts jurídiques a Europa Press. En el cas de l’exdirector d’RTVV la petició de pena seria una mica superior i sí que li suposaria un ingrés en la presó, perquè inicialment per a ell es demanaven 40 anys de presó.

- Publicitat -

Entre els acusats que han pactat amb el Ministeri Públic es troben el considerat ‘cervell’ financer de la Gürtel, Ramón Blanco Balín i responsables de l’ens públic, com Ricardo Javier Calatayud, Luis Sabater Balaguer i José Llorca. Encara que la fiscal durant la seua intervenció no ha fet menció expressa a este acord, sí que ha demanat al tribunal que presideix el magistrat José Antonio Mora Alarcón que canvie l’ordre dels interrogatoris, començant per Blanco Balín.

Sobre esta qüestió s’han queixat algunes de les defenses que no han pactat amb la Fiscalia, argumentant que l’article 382 de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) regula que l’acord de conformitat ha des que firmat per tots els acusats, i no per part d’ells, per fer constar la validesa.

Unes de les defenses que han manifestat la seua oposició a este pacte ha sigut la de Francisco Correa –que en esta peça l’exercirà el despatx Durán i Durán Advocats, que porta anys defenent al ‘número dos’ de la Gürtel, Pablo Crespo– i la de l’empresari José Luis Martín Parra.

ELS LÍDERS DE LA GÜRTEL INSISTEIXEN EN LA NUL·LITAT DE LA CAUSA
Les qüestions prèvies dels acusats que no s’han conformat s’han centrat a intentar anul·lar la causa al·legant vulneració dels seus drets. Igual que han fet en la resta de peces de la Gürtel ja jutjades, els advocats de Francisco Correa i el qui fora la seua mà dreta, Pablo Crespo, han recordat que el primer instructor del ‘cas Gürtel’, Baltasar Garzón, va ser retirat de la carrera judicial per les escoltes il·legals als investigats d’este cas mentre es trobaven a la presó provisional.

També han argumentat que el denunciant de la trama, l’exregidor de Majadahonda José Luis Peñas, va aportar més de 80 hores de gravació de les converses dels ‘capitosts’ de la xarxa corrupta “editades” i sense que estos tingueren coneixement que les seues manifestacions estaven sent capturades.

Incidint en el tema de vulneracions de drets, una vegada més, les defenses han criticat els investigadors de la UDEF, i especialment contra l’inspector cap d’esta investigació, Manuel Morocho, més conegut en esta causa com l'”agent 81.067″, d’acord al seu número d’identificació policial.

Precisament, un dels qui ha atacat l’inspector cap ha sigut la defensa de Cotino, exercida per Juan Carlos Navarro, que ha deixat la direcció lletrada de Correa en esta peça per a poder-se centrar en la de l’expresident de les Corts valencianes. L’advocat ha acusat Morocho de “mala praxi policial”.

L’ADVOCAT DE ‘EL BIGOTS’, POSSIBLE DEFENSOR DEL JUTGE ‘DORMENT’
Més enllà ha anat el lletrat Luis de les Heras, que defén Crespo, o l’advocat de Martín Parra, que han fet al·lusió a una possible falta d’imparcialitat en el tribunal, ja que un dels membres del tribunal, Julio de Diego, va demanar a l’advocat del responsable de la Gürtel a València, Álvaro Pérez ‘el Bigots’, perquè li defenguera en el procediment Contenciós-Administratiu derivat de l’expedient disciplinari que es va obrir contra el magistrat –i que ha sigut arxivat– per quedar-se “adormit” durant el juí per la primera època de la trama.

No obstant això, l’advocat de ‘El Bigots’, José Javier Vasallo, ha aclarit que açò no es pot tindre en compte perquè no es va arribar a formalitzar cap recusació davant la jurisdicció contenciosa-administrativa. “Estem cansats de notícies populistes que s’utilitzen com a llançaflames”, ha afirmat.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,562FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià