Apareix a la Xina un nou cep de grip amb “potencial pandèmic”

Els científics alerten que es tracta d'un virus present en porcs. L'elevat percentatge d'afectació en ramaders fa témer per un contagi ràpid en humans.

Un virus d’aparició recent i transmés a través dels porcs ha posat en alerta a la comunitat científica xinesa.

Els investigadors estan preocupats que este virus (de nom G4 EA H1N1) puga mutar encara més perquè puga propagar-se fàcilment de persona a persona i desencadenar un brot global.

Si bé no és un problema immediat, diuen, té “totes les característiques distintives” d’estar altament adaptat per a infectar als humans i necessita una estreta vigilància. A més, com és nou, les persones podrien tindre poca o cap immunitat al virus.

Un grup de científics ha publicat en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences la necessitat de mesures per a controlar el virus en els porcs i el monitoratge pròxim dels treballadors de la indústria porcina que han d’implementar-se de manera immediata.

Amenaça de pandèmia
Un nou cep de virus de tipus H1N1 podria resultar catastròfica “quan encara no s’ha descobert la cura per al coronavirus.

L’última grip pandèmica que el món a la qual el món es va enfrontar va ser el brot de grip porcina de 2009 que va començar a Mèxic. Va ser menys mortal del que es temia inicialment, en gran part perquè moltes persones majors tenien una certa immunitat, probablement a causa de la seua similitud amb altres virus de grip que havien circulat durant anys anteriors.

Aqueix virus, anomenat A / H1N1pdm09, ara està cobert per la vacuna anual contra la grip per a garantir que les persones estiguen protegides. El nou cep de grip que s’ha identificat a la Xina és similar a la grip porcina de 2009, però amb alguns canvis nous.

Fins ara, no ha representat una gran amenaça, però el professor Kin-Chow Chang i els seus col·legues que l’han estat estudiant diuen que és una cosa que cal vigilar.

El virus, que els investigadors criden G4 EA H1N1, pot créixer i multiplicar-se en les cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries humanes. Van trobar proves d’infecció recent en humans, concretament en persones que treballaven en escorxadors i en la indústria porcina a la Xina.

Les vacunes actuals contra la grip no semblen protegir contra ella, encara que podrien adaptar-se per a fer-ho si fora necessari.

El professor Kin-Chow Chang, que treballa en la Universitat de Nottingham al Regne Unit, va dir a la BBC: “En este moment estem distrets amb el coronavirus i amb raó. Però no hem de perdre de vista els nous virus potencialment perillosos”.

Si bé este nou virus no és un problema immediat, diu: “No hem d’ignorar-ho”.

El professor James Wood, cap del Departament de Medicina Veterinària de la Universitat de Cambridge, va dir que el treball “ve com un recordatori saludable” que estem constantment en risc d’una nova aparició de patògens, i que els animals de granja, amb els quals els humans tenen un major contacte que amb la vida silvestre, pot actuar com a font d’importants virus pandèmics.