Apostar per l’esport, apostar pel segur

Víctor Fabregat Tena opina sobre la importància dels esdeveniments esportius per als municipis.

Ha passat poc més d’un mes des de la celebració de la primera edició de la carrera Territori Templer Run&Bike Experience. Una prova multidisciplinària de bicicleta de muntanya i trailrunning, que va recórrer els camins amb més història de la província de Castelló en dues increïbles etapes.

Passades estes setmanes, i ja sense totes les emocions del moment, podem fer una anàlisi de tot el bo que aporten este tipus d’iniciatives als municipis xicotets en general i a Culla en particular.

Per a un alcalde d’un poble de 500 habitants, és més que satisfactori poder dir que un esdeveniment d’àmbit provincial comença o finalitza en el seu municipi. Doncs bé, així va ser, ja que el lloc triat per la Diputació de Castelló per al tret d’eixida d’este magnífic esdeveniment va ser el centre històric de Culla.

Hi ha tres factors que quan els poses en comú en la mateixa equació són garantia d’èxit. Cultura, esport i tradició que, units als hàbits de vida saludables, i a eixe sentiment unànime que existeix entre tots els pobles de l’interior de la nostra província de sobreposar-nos a la despoblació, fa que la importància d’esdeveniments d’este tipus es multipliquen exponencialment.

És alguna cosa que ja coneixem després dels últims anys, en els quals Culla s’ha posicionat com una de les destinacions turístiques favorites de l’interior de la província de Castelló. Culla s’ha convertit en un municipi amb una àmplia oferta turístic-cultural, la qual cosa revaloritza el municipi generant oportunitats de treball, potenciant el retorn de cullans o la captació d’enamorats de Culla per a fixar la seua segona residència, a més d’omplir-se de vida amb turistes i visitants.

El nostre signe d’identitat no és un altre que la tradició templera, això fa de Culla un lloc màgic i medieval, que ens ompli de turistes durant tot l’any, tenint com no, el pic d’intensitat a l’estiu. Més enllà del sector turístic, la nostra aposta per a combatre la despoblació és decidida i ambiciosa.

Ser un municipi amb una taxa d’atur molt baixa, fa que moltes persones del medi rural i de municipis pròxims busquen a Culla un lloc on poder prosperar laboralment. Des de l’Ajuntament s’està afavorint tot tipus d’iniciatives privades per a enriquir el teixit econòmic primari, eix de la nostra economia des de l’edat mitjana, i també el desenvolupament del sector secundari.

A més, en el nostre desafiament per ser un municipi de referència a l’interior de la província de Castelló, abanderarem activitats esportives. Tots recordaran amb afecte com el passat estiu el nostre municipi va estar abarrotat per a veure el pas de la Volta ciclista a Espanya per Culla, tenint un premi de muntanya en el nostre terme municipal.

La nostra postura és clara, Culla serà l’orgull per a tots i cadascun dels seus veïns i per a qualsevol persona que ens visite guardant un record amable i hospitalari del seu pas per un dels pobles més bonics d’Espanya.

Per a aconseguir este objectiu tan ambiciós, necessitem la col·laboració de la resta d’institucions. Per això, és fonamental que la Diputació de Castelló aposte amb la mateixa convicció que els municipis per promocionar i mantenir esdeveniments d’este tipus que donen vida als municipis.

Mentrestant, el nostre equip continuarà treballant per a dotar d’una alternativa esportiva que combine, els nostres grans recursos naturals amb la pràctica esportiva i els hàbits de vida saludables. D’esta manera, Culla a més de per la seua història, turisme i patrimoni, serà un referent quant a activitats esportives a la nostra província.

ValenciàEspañol