Ábalos no veu incompatibles el sí d’Arrimadas i el d’Iglesias als pressupostos

Participà anit en l'estrena del programa 'A La Ventura' d'Àpunt.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assenyalat aquest divendres que no veu incompatibles el suport de Podem i el de Ciutadans als pressupostos generals de l’Estat, “si el que ens uneix és traure el país de la situació”.

En una entrevista en el programa A la Ventura, que s’ha estrenat aquest divendres en À Punt Mèdia, ha assenyalat que l’executiu de coalició “ha de renunciar a part dels seus objectius perquè la situació és la que és” i ha remarcat que seria “impensable” no trobar “una perxa” sobre la qual aprovar els 140.000 milions d’euros de contribució europea.

En aquest sentit, Ábalos ha descartat que no s’arriben a aprovar els pressupostos i ha dit que l’alternativa seria continuar aplicant uns comptes públics del 2018. Preguntat sobre si s’apujaran els impostos a les rendes més altes, ha indicat que el govern espanyol no està plantejant cap posició molt definida perquè, diu: “Volem acordar amb la majoria i hem de deixar marges que ens permeten negociar amb la majoria”.

Descarta novembre per a l’esborrany del nou finançament

A preguntes de Marta Ventura, el ministre Ábalos també s’ha referit al nou sistema de finançament. En concret, a les declaracions de la vicepresidenta Mónica Oltra aquest divendres en les quals assenyala que confia que l’esborrany del nou sistema de finançament estiga al novembre.

En aquest sentit, Ábalos ha descartat aquesta data, però ha indicat que al novembre hi ha capacitat per a plantejar altres qüestions sobre el finançament. “El nostre compromís és encarar-lo. És un pacte d’investidura amb Compromís i cal complir-lo i, a més, en el cas la Comunitat Valenciana és més necessari”, ha remarcat.

“El rei emèrit no ha fugit”

L’eixida del rei emèrit Joan Carles I també ha sigut una de les qüestions que ha protagonitzat l’entrevista d’A la Ventura. Ábalos ha dit que no li consta cap discussió entre els socis de govern sobre aquesta qüestió, però sí “un debat molt lliure” al si del govern. Preguntat directament sobre la seua opinió, el ministre ha remarcat que depén de la responsabilitat que u té per a parlar d’una o altra manera, i que ell és membre “d’un govern que tracta de mantindre l’estabilitat d’un país”. “Respecte la decisió de la Casa del Rei, entenc que el rei no ha fugit, perquè no hi ha cap citació judicial”, ha dit.

“Les xifres de veritat de tots els països les coneixerem amb posterioritat”

L’entrevista s’ha iniciat valorant la situació de pandèmia. Ábalos ha remarcat que ara hi ha més contagis perquè els diagnòstics estan augmentat considerablement i que en l’actualitat hi ha més “capacitat”.

“No estem en una situació similar a la de l’inici de la pandèmia, quan ignoràvem l’abast de tot”, ha indicat, tot recordant que no es podien aconseguir mascaretes ni respiradors, i que les UCI estaven saturades. Preguntat sobre l’abast de la pandèmia a Espanya i les altes xifres, ha asseverat: “Les xifres de veritat de tots els països les coneixerem amb posterioritat”.

CatalanSpanish