Els migrants de l’Aquarius tindran estatus de refugiats

La comissió ha abordat les necessitats dels primers dies i els recursos que disposen i ha establit un "full de ruta", que s'iniciarà amb el trasllat dels refugiats als diferents immobles preparats.

El Govern concedirà l’estatus de refugiat i de persones d’acolliment als 629 migrants que viatgen en l’Aquarius i altres dos vaixells des de la costa italiana fins a València per la situació “d’emergència i excepcionalitat”, al marge de la condició personal de cadascun d’ells. La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que així ho ha anunciat la Delegació del Govern en la reunió de la comissió mixta per a l’atenció i acolliment de refugiats i desplaçats, celebrada ahir de vesprada i en la qual s’han adoptat les mesures del primer operatiu d’acolliment que se’ls dispensarà i que han batejat com a “Operació Esperanza Mediterrani”.

Oltra, que ha confirmat que els tres vaixells atracaren en La Marina perquè el seu calat ho permet, ha detallat que la base logística de coordinació estarà en l’antiga seu de l’equip Alinghi de la Copa de l’Amèrica, amb una superfície de 1.700 metres quadrats i que ja s’ha netejat, revisat i condicionat. A més de rebre assistència jurídica, les persones desplaçades rebran atenció sanitària i psicològica, amb especial atenció als problemes de salut mental, discapacitat i dones que hagen pogut ser víctimes d’abusos o explotació sexual, així com a les embarassades, xiquets i ferits, la qual cosa suposarà un reforç dels serveis sanitaris. Acompanyada de l’alcalde de València, Joan Ribó, i del director d’Emergències de Creu Roja, Íñigo Vila, Oltra ha dit en la roda de premsa celebrada després de la reunió que desconeix quan arribaren els tres vaixells, però que calculen un termini d’entre “tres i tres dies i mig” i ha assegurat que volen que el temps d’este primer acolliment siga “el menor possible”.

En esta primera reunió, la comissió ha abordat les necessitats dels primers dies i els recursos que disposen i ha establit un “full de ruta”, que s’iniciarà amb el trasllat dels refugiats als diferents immobles preparats, en funció de si són famílies amb fills, dones amb fills soles, menors sense acompanyant o embarassades, que al costat dels ferits seran desplaçades a centres sanitaris. Oltra ha posat l’accent que serà Creu Roja la que prepare el dispositiu de primer acolliment, que explicarà tant amb personal sanitari i psicòlegs per a atendre “tant l’aspecte físic com l’anímic” després del “calvari” que han passat estos desplaçats.

A més, hi haurà personal de centres de dona 24 hores, oficines de Víctimes del Delicte i de la Fundació CAVES, que atendran a les dones que hagen pogut ser víctimes d’agressions sexuals. Està previst que s’amplien els horaris dels centres sanitaris, es duplique el personal de Fiscalia per a agilitar els tràmits d’identificació i que s’incremente el nombre de jutjats de guàrdia el cap de setmana, mentre que el Col·legi d’Advocats tindrà actius als professionals de la secció de migracions i s’adjudicarà intèrprets “que s’acoblaran a les persones, no a l’Administració”.

Ha explicat que la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) està actualitzant la llista de municipis i infraestructures de la xarxa que es va crear en 2015 impulsada pel Consell de ciutats refugie i ha assegurat que calcular el nombre de persones voluntàries implicades “és difícil perquè l’oferiment ha sigut massiu”. Oltra ha informat que demà s’han convocat sengles reunions en la Delegació del Govern i en el Centre de Coordinació d’Emergències per a seguir “concretant al detall” l’operació i que la comissió mixta tornarà a reunir-se la setmana que ve per a avançar en la segona fase de “derivacions i recursos més permanents”.

En eixe punt, ha indicat que caldrà coordinar amb el Govern, els oferiments que han arribat de diferents Comunitats Autònomes. Ribó ha valorat l’oferiment d’ajuda “des d’empreses de transport fins a d’alimentació”, la qual cosa posa de “manifest” el “caràcter hospitalari i solidari de la societat valenciana” que, ha dit, “ha adquirit una responsabilitat històrica amb els refugiats”.

El representant de Creu Roja ha explicat que el dispositiu serà el mateix que per a qualsevol recepció de migrants però “més dimensionament” pel nombre de persones que arriben i ha confirmat que en l’Aquarius, després del transbordo de migrants a altres dos vaixells, arribaran les embarassades, els menors i els ferits, en total 229 persones.

: Valencià

Publicidad