Desmantellen una xarxa que aportava armes als narcos, amb implicats a València

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització dedicada a facilitar armes de foc als narcotraficants que actuen en el Camp de Gibraltar en una operació en la qual han sigut detingudes i investigades deu persones a les províncies de València, Sevilla, Cadis, Córdoba i Madrid.

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització dedicada a facilitar armes de foc als narcotraficants que actuen en el Camp de Gibraltar en una operació en la qual han sigut detingudes i investigades deu persones a les províncies de València, Sevilla, Cadis, Córdoba i Madrid.
En la denominada operació Navero-*Sherryhan sigut intervingudes a més vint armes de foc, més de 12.400 cartutxos, dotze metres de metxa lenta explosiva, dues magranes fumígenes i pólvora, entre altres efectes, així com equips de visió nocturna i importants quantitats d’estupefaents.
Les investigacions que han permés desmantellar aquesta xarxa es van iniciar arran de que la Guàrdia Civil intervinguera dues escopetes tàctiques a una de les organitzacions de narcotràfic que operava en el Camp de Gibraltar, en una operació en la qual van ser intervinguts 2.000 quilos d’haixix.
Agents de la Prefectura d’Informació de la Guàrdia Civil van obrir una investigació per a esbrinar l’origen aquestes armes i, en col·laboració amb l’agència federal estatunidenca ATF (que investiga assumptes relacionats amb alcohol, tabac, armes de foc i explosius), van comprovar que les armes havien sigut introduïdes de contraban a Espanya.
Els membres de l’organització viatjaven amb cotxe fins a altres països per a portar-les a Espanya ocultes en dobles fons. Els investigadors van anar identificant als membres de la xarxa i localitzant dos tallers clandestins en els quals operaven.
Els agents van comprovar que els detinguts van robar 27 armes de foc en un taller clandestí d’armes de Espiel (Còrdova) i les van ocultar en un habitatge de Lebrija (Sevilla).
En el registre d’aquest domicili, la Guàrdia Civil va descobrir un altre taller clandestí dotat de maquinària pesada per a la manipulació d’armes i la fabricació il·legal de municions.
L’organització venia les armes amb silenciadors d’última generació fabricats en una empresa de mecanitzats metàl·lics de la província de Madrid.
Durant els registres es van intervindre 118 d’aquests silenciadors coneguts com a “xuplons”. La xarxa distribuïa les armes cap al Camp de Gibraltar des del Port de Santa María (Cadis), on vivia un altre dels detinguts.
En el seu domicili s’han localitzat diverses armes amb canons retallats i sense números de sèrie, 37 quilos d’haixix, entre altres substàncies estupefaents i els vehicles utilitzats per la xarxa per a traslladar les armes.
Als detinguts i investigats se’ls considera autors dels delictes de tràfic d’armes, contraban, depòsit d’armes de guerra, tinença il·lícita d’armes, trànsit i depòsit de municions, robatori amb força, encobriment i tràfic de drogues.
Aquesta operació ha sigut desenvolupada per la Prefectura d’Informació amb la participació de les Seccions d’Informació de les Zones d’Andalusia i València, i els Grups d’Informació de les Comandàncies de Sevilla, Córdoba, Cadis, Algesires i Madrid; així com el Servei Cinológico i les Unitats de Seguretat Ciutadana (USECIC) de les Comandàncies de Sevilla i Cadis.
Les diligències han sigut dirigides pels Jutjats de Primera Instància i Instrucció Únic de Cassalla de la Serra (Sevilla) i pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 del Port de Santa María (Cadis).
L’operació, segons explica la Guàrdia Civil, s’emmarca dins del Pla Integral per al Control de les Armes de Foc (PICAF) de la Guàrdia Civil. Dins d’aquest pla, en els últims cinc anys s’han explotat 30 operacions contra xarxes de tràfic d’armes, han sigut detingudes 306 persones detingudes i més de 3.150 armes de foc i 346.700 cartutxos metàl·lics han sigut intervinguts.
Publicitat