ASCER considera que no és moment d’experiments amb la jornada laboral de 4 dies

La mesura suposaria un augment de costos laborals i una notable baixada de la productivitat i de la competitivitat del nostre país.

Després de l’anunci del vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, sobre que l’Executiu està explorant la reducció de la jornada laboral de 5 a 4 dies o l’establiment de 32 hores laborals a la setmana, el sector ceràmic vol manifestar la seua total disconformitat i considera la proposta de gran irresponsabilitat, més en les circumstàncies que travessem de paràlisis de l’economia i una forta caiguda de l’ocupació.

En el context actual, amb un percentatge altíssim del teixit empresarial fortament endeutat a través dels crèdits ICO i una previsió més aviat grisa del repago d’aqueix deute, el que necessiten les empreses són estímuls que incentiven la productivitat i permeten fer front a les seues obligacions creditícies. Reduir la jornada significa incrementar els costos fixos sense un benefici associat. És just el camí oposat.

“Es tracta d’una mesura que arriba en una conjuntura molt adversa amb milers d’empreses i famílies travessant una situació complicada a causa de les restriccions implantades per a frenar l’avanç de la pandèmia. A més, este tipus de propostes han de fer-se en el marc de la taula de diàleg social i regular-se tenint en compte a totes les parts”, matisa el president de ASCER, Vicente Nomdedéu.

ASCER defensa que existeixen altres maneres d’estimular la generació d’ocupació, com la rebaixa de la pressió fiscal, les ajudes directes a les empreses, el suport a la indústria manufacturera, i a l’activitat de la construcció i altres sectors. De fet, reduir la jornada amb l’objectiu d’incrementar la contractació del personal tindria com a efecte l’augment dels costos laborals i la baixada de la productivitat en una conjuntura de falta de liquiditat en les empreses per la caiguda de la facturació originada per la caiguda del consum i un fort endeutament.

El sector considera que no hi ha marge per a implantar una setmana laboral de quatre dies (32 hores), ja que suposaria un increment dels costos i una important rebaixa de la competitivitat del nostre sector exposat internacionalment.

Així mateix, ASCER veu poc útil la mesura de la Generalitat Valenciana, que ha inclòs 4 milions de € en els pressupostos de 2021 destinada a subvencionar a empreses que rebaixen la jornada a 4 dies o 32 hores sense que comporte una reducció de sou per als seus treballadors.

En el cas de França, en la qual existeix una setmana laboral de 35 hores des del 2000, la mesura ha suposat la destrucció d’ocupació, l’increment de l’atur i de la precarietat laboral, l’agreujament de dèficit i la baixada de la competitivitat. Des de llavors, el Govern francés ha intentat corregir esta situació el que ve generant constants enfrontaments, una situació d’inestabilitat, i frustració per a totes les parts.

ValenciàEspañol