22.4 C
Valencia

L’Atenció Primària està col·lapsada i els metges de Castelló reclamen a Sanitat solucions urgents

L'Atenció Primària exigeix una Direcció General amb pressupost per a atallar els problemes de l'àrea.

- Publicitat -AVL

En el debat online organitzat ahir pel Col·legi de Metges de Castelló per a analitzar la situació i el futur de l’Atenció Primària, els representants de les Societats Científiques d’Atenció Primària (AP) de la Comunitat Valenciana van reclamar a la Conselleria de Sanitat Universal que faça efectiu el protagonisme de l’Atenció Primària com a eix vertebrador de la sanitat amb la creació d’una Direcció General dotada d’un pressupost finalista que permeta començar a resoldre els problemes de falta de recursos humans i tècnics, que generen una sobrecàrrega assistencial que afecta la qualitat de l’atenció que es dona als pacients.

Els representants de SEMERGEN,SEMG, SEMFYC i les societats de Pediatria van insistir a descriure una Atenció Primària que es desembolica amb recursos precaris, la qual cosa s’ha fet més palés en aquests mesos de pandemía per la Covid 19, amb un envelliment progressiu de les plantilles i amb baixes que no són substituïdes i incrementen la càrrega assistencial. D’aquí ve que reclamen una Direcció General que s’ocupe dels problemes específics de la considerada porta d’accés al sistema sanitari.

Al llarg del debat que va ser moderat per Vicente Pascual, Vocal de Formació del Comcas, es va plantejar la necessitat de millorar la informació que rep el pacient, perquè es detecta un important malestar en estos que assisteixen als centres de salut i han de suportar cues interminables quan no veuen quasi impossible contactar telefònicament per a aconseguir una cita prèvia. Els professionals consideren que la cita prèvia, per a garantir un ordre i donar seguretat i evitar possibles contagis en esta fase marcada per la pandèmia de la Covid 19, és bona, però no ha de ser mai una barrera. D’aquí ve que és insistira a resoldre el col·lapse de l’atenció telefònica.

Aqueixa falta de recursos la va posar de manifest, Maria José Rivas, del Centre de Salut Bovila Vila-real, que va indicar que “en Primària no podem més, estem saturats”. Inmaculada Cervera, Coordinadora del Grup de Treball de Gestió Sanitària i Qualitat Assistencial de SEMERGEN, la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària, va instar l’Administració a desplaçar al personal hospitalari als centres d’atenció primària per a evitar la càrrega assistencial”. I sobre la falta de personal, a més d’alertar de la marxa de metges residents formats ací a altres països, va demanar que se’ls incentive i se’ls oferisquen bones condicions de treball perquè es queden. I va insistir que “s’escolten les reivindicacions dels Metges Intern Residents de la província”.

Els ponents coincidiren en què és necessària la posada en valor del treball que fan els metges i la resta de personal sanitari en els Centres de Salut, mitjançant una campanya informativa als ciutadans en la qual se’ls informe de manera precisa que aqueixa sobrecàrrega de treball, administrativa i assistencial, és la causa principal per la qual no es pot atendre amb celeritat la seua sol·licitud d’assistència. “Els ciutadans han d’entendre que ha canviat la manera d’atendre’ls en el Centre de Salut, a causa de l’adopció de mesures que garantisquen la seua protecció i seguretat en temps de Covid”, va apuntar Asunción Iturralde, presidenta de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família de la CV.

Els rastrejadors de pacients amb Covid també es va abordar i els participants es van preguntar per quants havien arribat, quines funcions havien desenvolupat o desenvolupen. Preguntes que van quedar en l’aire perquè, com va apuntar el moderador caldrà rastrejar als rastrejadors.

El paper dels pediatres en esta nova normalitat també va tindre el seu espai en el debat i Eva Suárez, representant de les Societats Científiques de Pediatria de la Comunitat Valenciana, va demanar responsabilitat a les famílies a l’hora de gestionar les cites i suport a la conselleria, a més d’una campanya informativa per als pares. En tot cas, va defensar la “volta al col·le” amb normalitat, perquè cal per al procés de socialització, però amb garanties i seguretat.

En el debat participaren: Asunción Iturralde, presidenta de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família de la CV; Pilar Valero, Secretària de la Junta Directiva de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària; Inmaculada Cervera, coordinadora del Grup de Treball de Gestió Sanitària i Qualitat Assistencial de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària i Vocal de SEMERGEN CV, i Eva Suárez, representant de les Societats Científiques de Pediatria de la Comunitat Valenciana.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,789FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Turisme programa noves visites guiades i teatralitzades per als últims mesos de 2020

L'oferta d'activitats impulsades per a reconéixer Castelló es prolonga després d'un estiu en el qual ha dinamitzat la ciutat

Un accident de cotxe a Corbera deixa 3 ferits, dos d’ells menors

Les tres persones han sigut tralladades a l'Hospital de la Ribera i a la Fe de València.

María José Lloria serà la comissionada d’Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut

Lloria és directora d'Infermeria d'Atenció Primària del departament de Salut València - La Fe des de l'any 2014.

Rescaten a una bebé de 21 mesos després de caure en una piscina de Quart de Poblet

La xicoteta ha sigut traslladada a l'Hospital La Fe de València i, encara que quasi s'ofega, es troba estable
- Advertisement -

: Valencià