jueves, 25 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Les varietats de nàvels tardanes dupliquen preu a peu de camp

L'increment de la demanda del mercat en prop d'un 30% des de l'inici de l'estat d'alarma ha fet que les varietats que encara quedaven passaren dels 30 o 32 cèntims als 45 o 60 i això sense contar els augments al llarg del procés fins a arribar al consumidor.

L’augment de la demanda de taronja d’entre un 25 o un 30% junt l’escassesa de producte d’una campanya amb poca producció ha beneficiat els productors de les varietats més tardanes a tota la Comunitat Valenciana que han arribat a duplicar el seu preu a peu de camp.

El secretari de la Unió de Llauradors, Carles Peris, explica que en origen “les nàvels tardanes, com ara la lane i la powel, i les valencia-late que es recol·lecten i es deixen en càmera perquè són les que més aguanten” s’han vist beneficiades d’esta alta demanda de l’últim mes i mig, aproximadament.

“Estes varietats ara es poden pagar a 45 i 60 cèntims, per exemple, una lane o una late que un mes enrere estaven pagant-se a 30 o 32 cèntims, en alguns casos han duplicat els preus en el camp”, comenta Peris.

EL PREU A PORTA DE MAGATZEM

Si esta pujada ja s’hi ha vits reflectida en el camp, això vol dir que en tots els altres passos de la cadena d’intermediaris fins a augmentar al consumidor final, el preu també ha patit un notable increment.

“La fruita confeccionada, és a dir, a porta de magatzem, preparada ja per a portar-la a les tendes, si abans es pagava a 0,80, 0,90 € ara està entre 1,50 i 1,70, per tant tot eixe increment es nota en tota la cadena”, conta el representant de la Unió de llauradors.

Per tant, la taronja de varietats tardanes és un dels productes que s’ha vist beneficiat en esta situació. De fet, tant les seus característiques organolèptiques com la seua durabilitat i facilitat de conservació fan que s’haja disparat la seua demanda en estos moments.

Tot i això, les circumstàncies d’estes últimes setmanes a comandes que inclús són difícils de satisfer per la baixa producció d’enguany arriben quasi al final d’una campanya que ja s’havia reduït en producció al voltant d’un 30% respecte a l’any anterior. Per tant, només és una xicoteta part de la producció citrícola la que s’ha vist beneficiada per la pujada dels preus que, en esta ocasió, també han arribat al camp, encara que com sempre en una part ínfima del que paguem els consumidors finals.

Últimas noticias

Contenido relacionado