Els premis “Intentant la llibertat” d’Escola Valenciana atorgats a Albocàsser

Manuel Vicent Albiol rebrà el guardó extraordinari; Ferran Zurriaga el ‘Josep Vicent Garcia” a la trajectòria individual; i la Federació Coordinadora de Muixerangues el premi a l’ús social del Valencià

Els premis anuals d’Escola Valenciana se celebren hui, a partir de les 19.00 hores, a l’ermitori de Sant Pau d’Albocàsser en el marc de la XVIa Nit, en un acte en el qual Escola Valenciana vol retre homenatge als 85 anys de la primera Colònia Escolar Valencianista, nascuda a Sant Pau d’Albocàsser el 1933 amb la coordinació del mestre i gramàtic Carles Salvador. L’efemèride suposa el naixement de l’ensenyament en valencià.

La XVIa Nit, sota el títol “Fem Nit a l’Escola”, la Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana lliura els tres guardons en què l’entitat reconeix el treball de personalitats i associacions que dia rere dia contribueixen a la millora de la salut de la llengua i fomenten l’ús social del valencià en tots els àmbits.

Enguany el guardó ‘Josep Vicent Garcia’ a la trajectòria individual, i que fa valdre la tasca de persones que treballen pel valencià en l’àmbit educatiu, és per a Ferran Zurriaga, mestre hereu dels mètodes de l’escola moderna que engegà la Colònia Escolar Valencianista i que amb les aportacions del mestre francés Celestin Freinet, ha posat a tots els centres on ha exercit de docent.

El guardó Extraordinari es lliura a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la cultura, i enguany el rep Manuel Vicent Albiol, mestre que va fer possible la implantació de l’anomenada línia en valencià a la comarca del Maestat.

El reconeixement dedicat a col·lectius que basteixen la conservació i difusió del valencià és per a la Federació Coordinadora de Muixerangues, amb el premi a l’Ús social del Valencià, per la tasca que desenvolupen totes les associacions de muixerangues al llarg i ample del nostre país com a representants de la cultura, la nostra tradició i la nostra identitat.

Enric Sorribes, president de la Federació Coordinadora de Muixerangues rebrà de mans de la representant d’Escola Valenciana, Alexandra Usó el trofeu “Intentant la llibertat”, dissenyats per l’escultor Andreu Alfaro i que també lliuraran la mestra Adela Costa i la representant de Mestrat Viu, Alícia Fermosell.

Les paraules del conseller Vicent Marçà; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; i el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes tancaran l’acte.

Natxo Badenes recorda que “des d’Escola Valenciana mai ens cansarem de dir ben alt que volem la derogació de la LOMCE i que la llei d’igualtat lingüística que proposem ha d’incloure la capacitació en valencià com a condició indispensable per treballar en la funció pública”.

El president d’Escola Valenciana, al seu discurs de la Nit, també explica que “en Escola Valenciana ho tenim ben clar: el plurilingüisme comença amb el valencià. L’alumnat mereix la millor formació. L’ensenyament en valencià és sinònim de qualitat educativa i és sinònim de futur” un objectiu que Escola Valenciana ha assumit des del seu naixement.

Posteriorment es descobrirà una placa commemorativa del naixement de la primera Colònia Escolar Valencianista de Sant Pau d’Albocàsser.

Albocàsser és hui l’escenari d’una de les activitats més emblemàtiques de l’entitat cívica: l’homenatge a persones i col·lectius que treballen per assolir la normalització lingüística. A més, aquesta vetlada, organitzada per Escola Valenciana i Maestrat Viu Col·lectiu en defensa de la llengua, és el context en el qual es presenta la imatge i el lema “Som i serem paraules” que acompanyarà les Trobades 2019 en homenatge al lexicògraf Francesc Ferrer Pastor.

Publicitat