sábado, 20 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’AVL dedicarà un vocabulari a la Muixeranga

El projecte de la institució normativa d’elaborar el Vocabulari de la muixeranga es donarà a conéixer en el transcurs de les Jornades Culturals de la Muixeranga que enguany se celebraran del 23 al 25 de febrer a Carlet

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha anunciat hui la preparació d’un nou vocabulari relacionat amb les festes i tradicions valencianes, en contret, el lèxic de la muixeranga, que posarà en marxa la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic, òrgan que presidix l’acadèmic Artur Ahuir, segons ha avançat el president de la institució, Ramon Ferrer.

L’anunci del nou Vocabulari de la Muixeranga ha coincidit amb la visita a l’AVL d’Enric Sorribes, president de la recentment constituïda Federació Coordinadora de Muixerangues del País Valencià, que agrupa un total de vint-i-una colles, començant per la més antiga i amb més tradició, com és la Muixeranga d’Algemesí.

Les referències més antigues de les torres humanes daten del segle xvi, amb documentació precisa de les diverses formes d’estes construccions, els seus desplaçaments i la seua presència arreu de les festes de pobles i ciutats de dins i fora del territori valencià, segons el vicepresident de la federació i membre de la Muixeranga d’Algemesí, Salvador Cortés.

Per eixa raó, la iniciativa que posa en marxa l’AVL ha sigut ben rebuda pels responsables d’esta federació, que aspira a consolidar un moviment que en els últims anys ha vist nàixer una bona part de les formacions que integren la nova coordinadora. Per a Sorribes,  ”de la mà de l’AVL recuperarem la rica i valuosa terminologia forjada al llarg de segles”.

El projecte de la institució normativa d’elaborar el Vocabulari de la muixeranga es donarà a conéixer en el transcurs de les Jornades Culturals de la Muixeranga que enguany se celebraran del 23 al 25 de febrer a Carlet, amb un complet programa d’activitats i conferències sobre el passat, el present i el futur d’esta tradició valenciana.

Últimas noticias

Contenido relacionado