martes, 16 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Baixen les adopcions de gossos i gats per la crisi del coronavirus

La crisi pel Covid-19 ha fet disminuir les adopcions de gossos i gats al nostre país. Aquesta és una de les principals conclusions del nou estudi de Fundació Affinity, elaborat en col·laboració amb la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que analitza com ha afectat el confinament a les protectores del nostre país i la tendència d’abandons i adopcions en aquest període. En total, han participat 103 entitats.

Segons les dades obtingudes, les peticions per a adoptar a un animal de companyia han descendit en el 40% de les protectores espanyoles, tant en el cas dels gossos com en els gats. La resta no han vist un impacte en les peticions, i una minoria (22% en el cas de gossos, 13% en el cas de gats), han vist augmentar les peticions d’adopció.

Una xifra que s’explica per la situació excepcional que hem viscut. El confinament ha limitat la mobilitat de tota la societat durant més de dos mesos, afectant també moltes protectores. Aquestes s’han vist obligades a parar la seua activitat, mantenint únicament serveis mínims per a atendre les necessitats bàsiques dels animals.

Per això, és molt important que les adopcions es vagen reactivant al més prompte possible, per a ajudar a tots aquells animals que, de no haver sigut pel Covid-19, ja haurien trobat una família i estarien gaudint de la seua segona oportunitat.

No obstant això, preocupa l’impacte econòmic que aquesta pandèmia està deixant en les famílies espanyoles. Un fet que podria afectar negativament les adopcions d’animals, i fins i tot suposar un augment d’abandó d’animals per motius econòmics.

“Hem travessat unes setmanes plenes de pors i incertezas, alguns d’ells es van resolent a poc a poc, però altres encara no. La decisió d’adoptar un animal de companyia ha de ser responsable i fer-la en el moment idoni. No obstant això, volem llançar un missatge d’alerta sobre aquesta situació: si les adopcions no es reactiven a mesura que la situació es vaja normalitzant, veurem protectores desbordades i amb una projecció de futur poc optimista”, explica Isabel Buil, directora de Fundació Affinity.

Les protectores necessiten ajuda

El confinament i la crisi provocada pel Covid-19 han tingut un fort impacte en les protectores espanyoles, que han continuat treballant per a cobrir les necessitats bàsiques dels animals en tot moment.

La falta de voluntaris, el descens dels seus ingressos – a causa d’una baixada de les donacions, a la congelació de les adopcions i la impossibilitat d’organitzar esdeveniments i activitats recaptatòries – i de donacions d’aliments, les ha deixades en una situació molt vulnerable i necessiten tota l’ajuda possible per a continuar realitzant la seua encomiable labor.

Per a aportar el seu gra d’arena i ajudar a les protectores en aquesta situació tan complicada, Affinity i Fundació Affinity donaran 85 tones d’aliments per a gossos i gats, que es repartiran en les pròximes setmanes.

Menys gossos i gats recollits durant el confinament

Les dades de l’estudi de Fundació Affinity indiquen que el nombre de gossos i gats recollits no ha augmentat a Espanya durant el confinament: més del 50% de les protectores indiquen que han recollit a un menor nombre d’animals de companyia.

Hi ha molts motius que podrien explicar aquest fet, però Fundació Affinity assenyala tres motius principals: en primer lloc, el fet d’estar confinats a casa i haver limitada la mobilitat fa d’abandonar a un animal de companyia siga de per si mateix més complicat. D’altra banda, els passejos amb animals també s’han limitat i els gossos havien d’anar en tot moment amb corretja, la qual cosa ha permés que hi haja menys animals perduts que hagen arribat a les protectores. Finalment, la reducció dels serveis de recollida animal durant el confinament, que ha pogut afectar al fet que menys animals, per exemple, de ventrades no desitjades i no controlades, no hagen arribat encara als refugis, o hagen mort abans de poder ser recollits, entre altres.

“Que s’hagen recollit menys animals durant el confinament no té perquè ser un indicador positiu. Aquest estudi fa referència al moment més dur de la pandèmia, i com comentem hi ha molts motius que poden explicar que no hagen arribat tants animals a les protectores. Però això pot canviar en els pròxims dies, setmanes o mesos. Hem d’estar alerta i ser capaços de fomentar les adopcions a fi que la balança s’equilibre”, alerta Isabel Buil.

Més peticions per a acollir a un animal de manera temporal

El que sí s’ha disparat durant les primeres setmanes de l’estat d’alarma són les peticions per a acollir a un animal de companyia de manera temporal. Segons les dades obtingudes, més del 50% de les protectores espanyoles han registrat un major nombre de peticions per a acollir a un gos de manera temporal durant el confinament. D’altra banda, el 30% també indiquen haver registrat un major nombre de peticions per a acollir a un gat.

Sobre els motius d’aquest augment en el nombre de peticions, Fundació Affinity identifica dues raons: l’empatia i les ganes d’ajudar als animals i, lamentablement, en el cas dels gossos, la cerca d’un motiu justificat pel qual poder eixir a passejar.

“Hi ha moltes persones conscienciades sobre la problemàtica de l’abandó al nostre país i que tenen moltes ganes d’ajudar als animals i així s’ha demostrat. No obstant això, també hi ha hagut persones que han volgut aprofitar l’oportunitat d’acollir a un animal de companyia per a poder eixir a passejar durant el confinament. Afortunadament, les protectores compten amb mecanismes per a filtrar i determinar si els acolliments o les adopcions són idònies o no, prevalent sempre el benestar de l’animal”, assegura Isabel Buil.

Els animals de companyia, un pilar fonamental per a moltes famílies

Fundació Affinity també vol posar en valor el paper fonamental que tenen i han tingut els animals de companyia durant el confinament.

Segons un altre recent estudi de la Fundació “Junts a casa” que analitza l’impacte de la crisi del Covid-19 en gossos i gats i en el nostre vincle amb ells, el 74% de les persones que conviuen amb un animal de companyia asseguren que aquests els han ajudat a passar millor el confinament.

“Els animals de companyia han sigut els grans aliats de les persones durant el confinament. Han estat constantment al nostre costat, hem pogut jugar i gaudir més de la seua companyia a casa… ja visquem solos o en família, han sigut un pilar molt important. Ens donen suport i, al seu costat, ens hem sentit menys sols. El confinament ha permés reforçar encara més el vincle entre persones i animals. Una vegada més, es confirma el rol social que els animals de companyia tenen, no sols en les nostres famílies, també en la nostra societat”, assegura Isabel Buil.

Últimas noticias

Contenido relacionado