```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

[:es]Barceló: “Antes de mediados de febrero se producirán entregas superiores de vacunas hasta compensar la reducción de la semana pasada”[:ca]Barceló: “Abans de mitjan febrer es produiran lliuraments superiors de vacunes fins a compensar la reducció de la setmana passada”[:]

La consellera da cuenta en les Corts de la situación de la pandemia en la Comunidad y explica el Plan de vacunación frente a la COVID-19.

[:es]La consellera de Sanidad Universal y Salud Pública, Ana Barceló, ha avanzado hoy que “antes de mediados de febrero se producirán entregas de vacunas superiores a las establecidas hasta compensar la reducción que tuvo lugar la semana pasada -solo llegaron 17.550 dosis de las 30.225 previstas- y que obligó a reprogramar el Plan de vacunación”.

“Esta próxima semana continuaremos administrando las segundas dosis en residencias y el personal sanitario y en el momento lleguen las dosis de Moderna iniciaremos la vacunación de la primera línea en hospitales privados”.

Así lo ha anunciado durante su comparecencia en la Diputación Permanente de les Corts Valencianes para dar cuenta, a petición propia, de la situación de la pandemia en la Comunitat Valenciana e informar del Plan de vacunación frente a la COVID-19.

En relación con la estrategia de vacunación, la consellera ha explicado que se trata de un proceso flexible, sujeto a la disponibilidad de dosis. Así, ha recordado que en esta primera se ha dado prioridad a cuatro grupos de población: los residentes y el personal sanitario y sociosanitario en residencias de personas mayores y centros de diversidad funcional, el personal sanitario de primera línea, otro personal sanitario y sociosanitario y los grandes dependientes no institucionalizados.

Recientemente se acordó que también se vacunará al personal de odontología, higiene dental y otro personal sanitario que atiende a pacientes sin mascarilla durante más de 15 minutos. Y el próximo grupo a vacunar será el de las personas mayores de 80 años, que de acuerdo con el INE en la Comunidad Valenciana son 276.531 personas, el 2,9% de la población.

“El resto de grupos que se irán incorporando en las siguientes etapas se acordará de manera progresiva a medida que vayan llegando las dosis, se incremente su disponibilidad, así como la información sobre las características finales de las vacunas y su inmunidad”, ha explicado Barceló.

Con todo, a día de hoy ya se han administrado en la Comunitat 104.985 dosis.

Incidencia acumulada

La consellera ha comenzado su comparecencia recordando a las 4.131 personas que han perdido la vida hasta la fecha por la COVID-19 y ha expresado de nuevo su preocupación por la situación de la pandemia. “Se constata en estos momentos transmisión comunitaria sostenida sin control y generalizada con presión mantenida y creciente en la práctica totalidad de los Departamentos de Salud”, ha asegurado.

Tanto el número de casos positivos como las hospitalizaciones y el número de fallecidos superan ya las cifras de la primera ola y la incidencia acumulada en los últimos 14 días está por encima de la media nacional, con 1.245 casos por cada 100.000 habitantes. La Comunitat acumula ya 5.163 brotes desde el inicio de la pandemia y, por grupos de edad, en la última semana predominan los casos en los grupos de 35 a 64 años (39%), mayores de 64 (26%) y de 15 a 34 años (23%), ha relatado Barceló.

Además, la ocupación hospitalaria es de 4.338 personas ingresadas en planta, con un total de 586 pacientes en camas de críticos en estos momentos. “La situación que están viviendo nuestros hospitales comporta una sobrecarga asistencial que requiere de la participación de personal que voluntariamente desee fuera de su jornada ordinaria habitual seguir prestando servicio”, ha afirmado la consellera, tras recordar el acuerdo aprobado por el Consell el pasado viernes para la prestación de módulos adicionales de refuerzo en los centros hospitalarios que cuenta con un presupuesto de más de 11 millones de euros.

“Además, los hospitales de campaña ya han recibido los primeros pacientes de COVID en Valencia, Alicante y Castellón, desplegando así los planes de contingencia en los tres Departamentos de Salud. Contamos, además, como ya lo hicimos durante la primera ola, con los centros y establecimientos sanitarios privados y las mutuas de accidentes de trabajo, junto con su personal, para ser susceptible de ser utilizado en la lucha contra la pandemia, cuando no se pudiera atender adecuadamente con los medios materiales y humanos del Sistema Valenciano de Salud”, ha agregado Barceló.

Medidas restrictivas

La titular de Sanidad ha explicado que las medidas restrictivas que se han ido adoptando para la población a fin de frenar el avance de la pandemia han tenido en cuenta la evolución epidemiológica y los indicadores marcados en el documento ‘Actuaciones de respuesta coordinada para el control de la transmisión de COVID-19’, elaborado por la Ponencia de Alertas y Planes de Preparación y Respuesta, acordado por el Pleno del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, en octubre de 2020. “Hasta el momento hemos dictado 28 Resoluciones y 8 Decretos. Se han adoptado medidas especiales en 74 municipios y partir de este viernes se suma el perimetraje de 16 municipios durante el fin de semana”.

La consellera ha insistido en la estrategia de control de los casos llevada a cabo mediante el rastreo y ha recordado que el 21 de enero se reforzó el mecanismo para el control de la pandemia con la contratación de 100 nuevos técnicos documentalistas que se encuentran ya operando desde el Hospital La Fe de València, una contratación que se mantendrá hasta el 21 de mayo.

“Con la incorporación de los 100 documentalistas y los 1.892 profesionales de Atención Primaria y Salud Pública dedicados al rastreo de contactos, sumados a los 300 militares del Ejército de Tierra que operan en el territorio valenciano, contamos con 2.292 rastreadores”, ha asegurado Barceló, tras subrayar que “desde el principio apostamos por esta herramienta que nos ha permitido el control de los brotes y la expansión del virus”.

Por último, y en relación de nuevo con la vacunación, la consellera ha asegurado que la llegada de las vacunas supuso una gran noticia, muy esperanzadora, después de estos duros meses de pandemia: “el objetivo que contiene la Estrategia de Vacunación no es otro que reducir la mortalidad causada por esta enfermedad mediante la vacunación en un contexto de disponibilidad progresiva de las vacunas”.
Para planificar la vacunación en el momento se aumenten exponencialmente las vacunas, se ha abierto una Bolsa Extraordinaria para la incorporación voluntaria de personal Jubilado, no mayor de 70 años, de categorías que la Administración pueda necesitar para fortalecer las plantillas en caso de vacunación masiva. Una tarea a la que también se invitó a los Colegios de Profesionales a los que se ha ofrecido la posibilidad de abrir un registro de personal en activo de la Sanidad Privada que, de forma voluntaria, quiera colaborar en la vacunación en una situación de crisis sanitaria como la que vivimos, tal y como ha relatado la consellera.

“En la Comunidad Valenciana tenemos una amplia experiencia en vacunación poblacional y las coberturas vacunales son muy altas, lo que demuestra una gran confianza de la ciudadanía en los programas de vacunación y en sus profesionales sanitarios. De hecho, la cobertura vacunal infantil en la Comunitat, así como la vacunación de la gripe, nos permite confiar tanto en la experiencia de gestión desarrollada en tiempo de pandemia, como en la confianza que demuestra la ciudadanía hacia las vacunas”, ha concluido Barceló.[:ca]La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha avançat hui que “abans de mitjan febrer es produiran lliuraments de vacunes superiors a les establides fins a compensar la reducció que va tindre lloc la setmana passada -només van arribar 17.550 dosis de les 30.225 previstes- i que va obligar a reprogramar el Pla de vacunació”.

“Esta setmana vinent continuarem administrant les segones dosis en residències i el personal sanitari i en el moment arriben les dosis de Moderna iniciarem la vacunació de la primera línia en hospitals privats”.

Així ho ha anunciat durant la seua compareixença en la Diputació Permanent de les Corts *Valencianes per a donar compte, a petició pròpia, de la situació de la pandèmia en la Comunitat Valenciana i informar del Pla de vacunació enfront de la COVID-19.

En relació amb l’estratègia de vacunació, la consellera ha explicat que es tracta d’un procés flexible, subjecte a la disponibilitat de dosi. Així, ha recordat que en esta primera s’ha donat prioritat a quatre grups de població: els residents i el personal sanitari i sociosanitari en residències de persones majors i centres de diversitat funcional, el personal sanitari de primera línia, un altre personal sanitari i sociosanitari i els grans dependents no institucionalitzats.

Recentment es va acordar que també es vacunarà al personal d’odontologia, higiene dental i un altre personal sanitari que atén pacients sense màscara durant més de 15 minuts. I el pròxim grup a vacunar serà el de les persones majors de 80 anys, que d’acord amb l’INE a la Comunitat Valenciana són 276.531 persones, el 2,9% de la població.

“La resta de grups que s’aniran incorporant en les següents etapes es recordarà de manera progressiva a mesura que vagen arribant les dosis, s’incremente la seua disponibilitat, així com la informació sobre les característiques finals de les vacunes i la seua immunitat”, ha explicat Barceló.

Amb tot, hui dia ja s’han administrat en la Comunitat 104.985 dosis.

Incidència acumulada

La consellera ha començat la seua compareixença recordant a les 4.131 persones que han perdut la vida fins hui per la COVID-19 i ha expressat de nou la seua preocupació per la situació de la pandèmia. “Es constata en estos moments transmissió comunitària sostinguda sense control i generalitzada amb pressió mantinguda i creixent en la pràctica totalitat dels Departaments de Salut”, ha assegurat.

Tant el nombre de casos positius com les hospitalitzacions i el nombre de morts superen ja les xifres de la primera ona i la incidència acumulada en els últims 14 dies està per damunt de la mitjana nacional, amb 1.245 casos per cada 100.000 habitants. La Comunitat acumula ja 5.163 brots des de l’inici de la pandèmia i, per grups d’edat, en l’última setmana predominen els casos en els grups de 35 a 64 anys (39%), majors de 64 (26%) i de 15 a 34 anys (23%), ha relatat Barceló.

A més, l’ocupació hospitalària és de 4.338 persones ingressades en planta, amb un total de 586 pacients en llits de crítics en estos moments. “La situació que estan vivint els nostres hospitals comporta una sobrecàrrega assistencial que requereix la participació de personal que voluntàriament desitge fora de la seua jornada ordinària habitual continuar prestant servei”, ha afirmat la consellera, després de recordar l’acord aprovat pel Consell divendres passat per a la prestació de mòduls addicionals de reforç en els centres hospitalaris que compta amb un pressupost de més d’11 milions d’euros.

“A més, els hospitals de campanya ja han rebut els primers pacients de COVID a València, Alacant i Castelló, desplegant així els plans de contingència en els tres Departaments de Salut. Comptem, a més, com ja ho vam fer durant la primera ona, amb els centres i establiments sanitaris privats i les mútues d’accidents de treball, juntament amb el seu personal, per a ser susceptible de ser utilitzat en la lluita contra la pandèmia, quan no es poguera atendre adequadament amb els mitjans materials i humans del Sistema Valencià de Salut”, ha agregat Barceló.

Mesures restrictives

La titular de Sanitat ha explicat que les mesures restrictives que s’han anat adoptant per a la població a fi de frenar l’avanç de la pandèmia han tingut en compte l’evolució epidemiològica i els indicadors marcats en el document ‘Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19’, elaborat per la Ponència de Alertes i Plans de Preparació i Resposta, acordat pel Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, l’octubre de 2020. “Fins al moment hem dictat 28 Resolucions i 8 Decrets. S’han adoptat mesures especials en 74 municipis i partir d’este divendres se suma el perimetraje de 16 municipis durant el cap de setmana”.

La consellera ha insistit en l’estratègia de control dels casos duta a terme mitjançant el rastreig i ha recordat que el 21 de gener es va reforçar el mecanisme per al control de la pandèmia amb la contractació de 100 nous tècnics documentalistes que es troben ja operant des de l’Hospital La Fe de València, una contractació que es mantindrà fins al 21 de maig.

“Amb la incorporació dels 100 documentalistes i els 1.892 professionals d’Atenció Primària i Salut Pública dedicats al rastreig de contactes, sumats als 300 militars de l’Exèrcit de Terra que operen en el territori valencià, comptem amb 2.292 rastrejadors”, ha assegurat Barceló, després de subratllar que “des del principi apostem per esta eina que ens ha permés el control dels brots i l’expansió del virus”.

Finalment, i en relació de nou amb la vacunació, la consellera ha assegurat que l’arribada de les vacunes va suposar una gran notícia, molt esperançadora, després d’estos durs mesos de pandèmia: “l’objectiu que conté l’Estratègia de Vacunació no és un altre que reduir la mortalitat causada per esta malaltia mitjançant la vacunació en un context de disponibilitat progressiva de les vacunes”.

Per a planificar la vacunació en el moment s’augmenten exponencialment les vacunes, s’ha obert una Borsa Extraordinària per a la incorporació voluntària de personal Jubilat, no major de 70 anys, de categories que l’Administració puga necessitar per a enfortir les plantilles en cas de vacunació massiva. Una tasca a la qual també es va convidar als Col·legis de Professionals als quals s’ha oferit la possibilitat d’obrir un registre de personal en actiu de la Sanitat Privada que, de manera voluntària, vulga col·laborar en la vacunació en una situació de crisi sanitària com la que vivim, tal com ha relatat la consellera.

“A la Comunitat Valenciana tenim una àmplia experiència en vacunació poblacional i les cobertures vacunals són molt altes, la qual cosa demostra una gran confiança de la ciutadania en els programes de vacunació i en els seus professionals sanitaris. De fet, la cobertura vacunal infantil en la Comunitat, així com la vacunació de la grip, ens permet confiar tant en l’experiència de gestió desenvolupada en temps de pandèmia, com en la confiança que demostra la ciutadania cap a les vacunes”, ha conclòs Barceló.[:]

Últimas noticias

Contenido relacionado