Barceló: “La Generalitat no comparteix la decisió adoptada pel Ministeri de Sanitat”

La consellera assegura que “hem complert tots els criteris que ens havia marcat el Ministeri de Sanitat”.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha mostrat la disconformitat de tot el Consell per la decisió adoptada pel Ministeri de Sanitat que només passen a la Fase 1 de la desescalada 10 dels 24 departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana va proposar que tots els departaments de salut pogueren accedir a la Fase 1, que començarà dilluns que ve, recolzats en la capacitat assistencial i de Salut Pública, i de diagnòstic del virus del sistema sanitari valencià, així com en la capacitat dels recursos humans per a atendre un futur pic de la pandèmia. “Després d’escoltar al ministre, vull traslladar el desacord total per la decisió adoptada”, apuntava la consellera.

Segons ha explicat, “la Comunitat Valenciana ha complert tots els criteris exigits pel Ministeri. Fa molt temps estem tractant no sols que la pandèmia i el virus no es transmeta, sinó contenint a més esta situació”.

Entre els criteris exigits pel ministeri es trobava, entre altres, la incidència acumulada dels últims 14 dies per cada 100.000 habitants. En la Comunitat Valenciana, esta xifra se situa en el 13,59, mentre que altres comunitats autònomes, que sí que han passat a la Fase 1, superen el 60. A més, el número reproductiu del virus se situa en el 0,66, “una xifra molt per sota de l’1, criteri màxim marcat pel ministeri”, ha recordat Barceló.

La consellera ha assenyalat que “hem estat durant tots estos mesos cuidant de la Comunitat Valenciana, cuidant de tots els ciutadans i ciutadanes. Els nostres professionals han estat bolcats perquè poguérem passar a la Fase 1 i haig de mostrar la nostra disconformitat”. Per això, ha anunciat, “demà em posaré en contacte amb el ministre per a traslladar-li que no entenem per què s’ha pres esta decisió. Espere que el Ministeri fonamente per què ha ocorregut esta situació”.

D’altra banda, Barceló ha assenyalat que “quan presentem esta proposta i vam tenir una reunió bilateral amb el Ministeri, se’ns va dir que era de matrícula d’honor. No li estic posant jo nota, estic traslladant el que va dir el Ministeri recolzat en la capacitat que havíem demostrat este temps i en la fortalesa que té el nostre sistema per a abordar el coronavirus”.

Per a acabar, Ana Barceló ha assegurat que “continuarem barallant per cuidar i per posar a la disposició de tots els ciutadans i ciutadanes tota la nostra capacitat assistencial. Continuarem lluitant i demanarem que siguen justos en la seua decisió”.