Life-CERSUDS, un projecte que ajudarà a lluitar contra el canvi climàtic a Benicàssim

En la jornada s'abordarà el grau de desenvolupament del projecte i es mostraran les previsions d'execució i funcionament d'aquest nou sistema de drenatge d'aigua de pluja amb material ceràmic.

548
cullera

Divendres que ve 4 de maig, els membres del grup regional que promouen el desenvolupament d’aquest innovador projecte, es reuneixen a Benicàssim per a abordar la fase final de la construcció del demostrador ambiental.

En aquesta iniciativa, l’ajuntament de Benicàssim, comptant amb la col·laboració de l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), participen al costat de la Universitat Politècnica de València (UPV), el Centre Ceràmic de Bolonya (CCB-Itàlia), CHM Obres i Infraestructures, S. a., el Centre Tecnològic dóna Cerâmica i do Vidro (CTCV-Portugal) i l’empresa Trencadís de Sempre, S.L.

L’objectiu principal de LIFE CERSUDS és millorar la capacitat d’adaptació de les ciutats al Canvi Climàtic i promoure l’ús d’infraestructures verdes en els seus plans urbanístics. Per a açò es dissenyarà i implementarà un demostrador d’un sistema urbà de drenatge sostenible (SuDS).

Aquest demostrador consistirà en una superfície permeable la pell de la qual estarà formada per un sistema innovador, de baix impacte mediambiental, basat en l’ocupació de rajoles ceràmiques amb baix valor comercial.

Aquest sistema pot arribar a reduir l’aigua de vessament superficial quasi en un 90% i reutilitzar-la per al reg, a més de reduir la contaminació difusa i millorar la qualitat de les aigües pel que fa a altres sistemes tradicionals. A més, amb el seu ús l’eliminació de contaminants pot arribar a més del 70% en hidrocarburs, més del 50% en fòsfor, més del 65% en nitrogen i més del 60% en metalls pesants, a més d’aconseguir una substancial reducció d’emissions de CO₂.

Com ha explicat l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marquès, “aquest projecte té un caràcter científic, ja que tracta de crear un demostrador que corrobore la viabilitat d’un nou sistema de drenatge d’aigües pluvials en l’entorn urbà. Per aquest motiu, el projecte va ser seleccionat per la Unió Europea, per a la seua execució i compta amb finançament de la Comissió Europea, la qual cosa és un privilegi per al municipi de Benicàssim i demostra el nostre interés i vocació per millorar ambientalment la nostra ciutat”.

El lloc triat per a la implantació d’aquest nou sistema és el carrer Torre Sant Vicent. Allí s’està implantant el sistema SUDS que possibilita que el vessament de l’aigua vaja a parar a uns aljubs subterranis per a poder-la reutilitzar per a consum en parcs i jardins.

Les obres suposaran la millora de més de 3.200 metres quadrats de carrer que suposarà una millora, no solament ambiental, sinó també urbana.