```
sábado, 27 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Plataforma per la Llengua demana a l’Ajuntament de Benicàssim usar el valencià a les xarxes socials

La campanya 'Amb tot el dret del món' de la Plataforma per la Llengua demana als ajuntaments la normalització de l’ús del valencià a les pàgines web municipals, on la versió en valencià hauria de ser la primera opció, al Facebook i a les altres xarxes de comunicació

L’Ajuntament de Benicàssim utilitza el valencià a la pàgina web oficial de l’ajuntament i al web de turisme, però no al Facebook corporatiu, que és monolingüe en castellà.

És per això que la Plataforma per la Llengua ha presentat, davant el Síndic de Greuges i l’Oficina de Drets Lingüístics, la queixa per la manca d’ús del valencià al Facebook institucional de l’Ajuntament de Benicàssim, únicament el castellà. L’entitat considera que es tracta d’un clar incompliment del reglament de Normalització Lingüística del mateix ajuntament, que determina la “promoció de l’ús del valencià”.

Com a resposta a la petició de la Plataforma per la Llengua, l’Ajuntament de Benicàssim ha presentat consideracions subjectives, al marge de les obligacions legals d’una institució pública d’usar el valencià. El servei jurídic municipal afirma que les característiques de les xarxes institucionals de Facebook i Twitter de l’Ajuntament de Benicàssim són ésser “un perfil obert, institucional, amb vocació de servei i informació a la comunitat”.

L’ONG del valencià considera que el caràcter de les xarxes socials de canals institucionals i de servei públic de l’Ajuntament de Benicàssim determina que el valencià s’hi utilitze, com a llengua pròpia i oficial del territori.

El Síndic de Greuges ha recordat a l’Ajuntament de Benicàssim que la Llei 39/2015, en l’article 12.1, relatiu a “l’assistència en l’ús de mitjans electrònics als interessats”, estableix el següent: “Les administracions públiques hauran de garantir que els interessats poden relacionar-se amb l’Administració a través de mitjans electrònics, per a la qual cosa hauran de posar a la seua disposició els canals d’accés que siguen necessaris, com també els sistemes i aplicacions que en cada cas es determinen”.

Segons considera el representant de la Plataforma per la Llengua, el dret de la ciutadania a una informació per mitjans electrònics inclou també, en el cas de l’Ajuntament de Benicàssim, l’ús del valencià en la informació.

En el mateix sentit, el mateix Síndic de Greuges ha demanat a l’Ajuntament de Benicàssim “l’adequat respecte als drets lingüístics dels ciutadans i sobre la cooficialitat lingüística vigent a la Comunitat Valenciana”.

Últimas noticias

Contenido relacionado