El trencalòs torna a la Tinença de Benifassà, després de desaparèixer en el segle XIX

El 'trencalòs' torna a Castelló després de més d'un segle des de la seua desaparició

466
banc

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, han assistit, en el Parc Natural de la Tinença de Benifassà, a l’arribada de les dues primeres cries de ‘trencalòs’, que va desaparéixer de la zona en el segle XIX.

La vicepresidenta ha destacat que es tracta “d’un dia històric” perquè “recuperem una au que ha sigut tan característica d’aquestes muntanyes i que ha format part de la forma de vida” de la zona, mentre que la consellera d’Agricultura ha ressaltat la implicació de totes les entitats participants per a dur a terme un projecte “tan singular, tan important i amb tanta responsabilitat”.

Les cries han arribat a Bel, una pedania de Rossell, on les esperaven la vicepresidenta del Consell i la consellera d’Agricultura, juntament amb responsables municipals de la comarca i de les entitats que han col·laborat en el projecte de reintroducció d’aquesta au en la zona, a més de tècnics de la conselleria i veïns de les poblacions properes.

Projecte de vida i cultura
Oltra ha emfatitzat en la importància d’aquesta iniciativa perquè és “un projecte de vida que torna a connectar amb la naturalesa a l’ésser humà” i també perquè és “un projecte d’identitat i de cultura que ve dels nostres avantpassats”.

Referent a això, la vicepresidenta ha posat en el focus als xiquets i xiquetes que es trobaven presents en l’arribada de les cries Ós i Amic, com els han batejat, perquè “els seus fills i filles, si aquest projecte segueix avant, veuran amb naturalitat al crebalòs en aquestes muntanyes com els seus avantpassats ja feien”, un exemple de “fer política mirant a les pròximes generacions i no a les següents eleccions”.

Connexió ecològica internacional
Per part seua, la consellera d’Agricultura ha ressaltat la importància de la suma de totes les entitats que han participat per a portar avant aquest projecte, que ha estat organitzat “des d’un punt de vista científic i tècnic molt exigent” i ha posat l’accent que la Conselleria d’Agricultura ha estat molt involucrada perquè “des del principi ha sigut una qüestió fonamental per a nosaltres”.

La titular d’Agricultura ha destacat també que aquest projecte “emmarca a la Comunitat Valenciana, a la Tinença i a la política de biodiversitat de la Generalitat en un context europeu i internacional perquè estem parlant d’una connexió ecològica per mitjà d’aquestes aus que connectarà des dels Alps, fins a les terres d’Andalusia i fins i tot l’Atles”.

Criats a Cazorla
Les cries, nascudes en el centre de cria en captivitat de Guadalentin (Cazorla), han sigut cedits per la Vulture Conservation Foundation (VCF) i batejats pels xiquets de les escoles de La Pobla de Benifassà i Rossell com Ós i Amic.

El projecte, que ha estat gestant-se des de fa prop de dos anys, va partir de la constatació de la presència històrica de l’espècie en la zona, a partir de la qual es va contactar amb el Ministeri de Medi Ambient i els Governs d’Aragó i Catalunya, on viuen les poblacions naturals de l’espècie. Compte també amb un estudi de viabilitat de la Universitat de València per a la seua reintroducció en El Maestrat.

Acceptada la proposta estatalment, emmarcada en el Protocol General entre el ministeri i les comunitats autònomes per a recuperar la distribució històrica de l’espècie, subscrit per la Generalitat el juny de 2016, es va incorporar al projecte Vulture Conservation Foundation, entitat de referència que coordina la recuperació del trencalòs (o ‘rompehueso’) en tota Europa.