27.4 C
Valencia

Benitatxell sol·licita una ajuda europea per a regular l’accés de vehicles a la cala del Moraig

Este projecte capdavanter preveu instal·lar barreres en la zona d'aparcament situada en la intersecció de la carretera de la Cala del Moraig perquè a partir d'este punt els visitants únicament puguen accedir a peu.

- Publicitat -AVL

El passat dilluns 15 de juny, la corporació municipal del Poble Nou de Benitatxell va celebrar via telemàtica un ple extraordinari d’urgència l’oposició no es va presentar a la sessió telemàtica per a aprovar la memòria del ‘Projecte de control d’accessos a la cala del Moraig’.

Amb això, s’inicien els tràmits per a sol·licitar una ajuda de l’Institut para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). El projecte, que contempla diferents fases d’actuació i que està subvencionat al 50%, va destinat a afavorir el canvi a una economia baixa en carboni en el marc del programa operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020.

L’augment considerable de visitants que ha experimentat en els últims anys l’enclavament de la cala del Moraig ha posat en perill l’equilibri de l’entorn. En època estival, en dies de molta afluència, s’arriben a concentrar fins a 800 vehicles estacionats. Això provoca no sols un problema de massificació, sinó també de seguretat viària en proliferar l’estacionament il·legal.

Amb l’objectiu de reconduir esta situació i aconseguir una major protecció mediambiental de l’entorn, l’equip de govern va posar en marxa el mes d’octubre passat una comissió de treball que, uns mesos després, ha donat com a fruit el disseny d’un pla capdavanter que podria materialitzar-se el pròxim 2021 si el IDAE ho aprova. Este projecte contempla no sols la limitació d’aforament en la cala del Moraig, sinó una reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i un estalvi energètic en promoure un menor ús de l’automòbil.

De moment, este estiu, davant l’escenari post-covid, s’implantarà una de les mesures contemplades en el programa, consistent en una App de reserva per a vehicles que permet controlar l’aforament de la platja.

El futur projecte

Però el projecte consta de moltes altres intervencions. La principal és la limitació i el control d’accés de cotxes a la cala. Per a això la idea és instal·lar barreres en la zona d’aparcament situada en la intersecció de la carretera de la Cala del Moraig i la Travessia de la cala. A partir d’este punt, els visitants únicament podran accedir a peu. Només es permetrà l’accés de vehicles autoritzats com a ambulàncies i cossos de seguretat, salvament marítim o transport públic.

Per a facilitar el desplaçament dels usuaris fins a la platja, es contempla un servei de microbús llançadora, que realitzarà la connexió des del punt de control d’accés fins a la part baixa del camí. En este sentit, perquè puga realitzar el gir, s’han previst dos glorietes. Quant a l’estacionament, s’ha previst la reserva de 250 places per a turismes i de 30 per a motocicletes, així com quatre punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

El projecte té un elevat grau de tecnologia aplicada. Per a estacionar serà necessària la reserva prèvia a través d’una App mòbil o la web municipal. Esta fórmula permetrà controlar l’accés de vehicles privats, limitant-los a l’aforament disponible, i informar els usuaris de l’estat d’ocupació en temps real per a evitar desplaçaments en cas de trobar-se complet. També es preveuen panells informatius en les vies d’accés per a desviar el trànsit en cas de no existir disponibilitat d’estacionament.
A més, hi haurà controls monitorats de l’índex de contaminació en l’àrea a través de tres sensors. L’objectiu d’estos sensors és recollir la informació útil per al seguiment de l’eficàcia de les mesures implantades. I és que esta reducció de contaminació cobra especial interés entorn de la cala del Moraig, que està inclosa dins de la Zona Especial de Conservació (ZEC) i del Lloc d’Interés Comunitari (LIC) dels Penya-segats de la Marina Alta, amb un grandíssim valor mediambiental i paisatgístic que alberga fauna i flora protegida.

Gestió sostenible de l’entorn

Després de mesos de treball, per a l’equip de govern al complet l’elaboració d’este projecte, que podria fer-se realitat en un futur no gaire llunyà, és un èxit. “Estes regulacions permetran realitzar una gestió més sostenible de l’espai, evitant la degradació que venia patint l’entorn natural des de fa uns anys a causa de les aglomeracions”, han assenyalat.

A més, s’aconseguirà una major rotació, s’evitarà l’estacionament en zones no permeses, i s’afavoriran hàbits més eficients en detriment de la utilització del vehicle privat, incrementant-se el desplaçament per als vianants, l’ús de la bicicleta en mitjana distància i el transport públic.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,677FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Vila-real
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Pedro Sánchez descarta un nou confinament per a tota Espanya

Tot i que hi ha matisat que "no es pot tancar cap porta."

Gent Gran organitza tallers virtuals d’envelliment actiu en Castelló

La Regidoria estudia recuperar la presencialitat dels cursos de cara a 2021 si la situació epidemiològica ho permet.

La Diputació de Castelló activarà el 15 d’octubre una nova edició del programa Castelló Sènior

El termini d'inscripcions per al programa estarà obert entre el 15 i el 30 d'octubre de 2020, amb un total de 10.000 places disponibles que s'estructuren en 3 programes vacacionals.

Busquen casa per a 96 gats despres de desnonar al seu amo a Gandia

Protectores d'animals i l'Ajuntament de Gandia busquen una llar per a 96 gats que han hagut de ser acollits després del desnonament del seu amo, que convivia amb tots ells en un pis.

Dos motoristes morts en un accident de trànsit a Benicàssim

La Unitat d'Atestats i Investigació d'Accidents de la Policia Local de Castelló investiga les circumstàncies del sinistre.
- Advertisement -

: Valencià