Benitatxell col·labora amb la recuperació de les pesqueres amb la venda dels calendaris ‘Nits de Tinta’

“El de les pesqueres és un art únic en el món que s'ha de reivindicar i portar a altres parts d'Espanya, i fins i tot de fora, perquè siga apreciat per tot el món”.

Publicitat

L’Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell segueix amb el seu propòsit de recuperar la memòria de les pesqueres, un tradicional i arriscat art de pesca de la Marina Alta mitjançant el qual que s’instal·laven unes plataformes de canyís en les parets dels penya-segats per a pescar en suspensió durant les nits d’hivern. L’escarpada costa poblera va ser una de les principals zones que va albergar este insòlit art.

El municipi ja va acollir el mes de maig passat l’avantsala de ‘Nits de Tinta’, un projecte de recuperació d’aquest art amb grans mires que pretén ser, a més d’exposició fotogràfica, llibre i documental. L’Espai Molí va acollir la mostra, que en la seua inauguració va comptar amb la presència d’alguns dels seus protagonistes: els encesers (nom amb el qual es coneix a aquests pescadors) que encara guarden en els seus records les fredes nits que passaven pescant penjats dels penya-segats.

PublicitatRovira  

Ara, el projecte continua caminant, i de la mà l’acompanya, com no podia ser d’una altra manera, El Poble Nou de Benitatxell. Els seus impulsors, Jake Abbott i Felipe Escolano, han dissenyat per a 2020 un calendari amb la recopilació de les millors instantànies, en l’edició de les quals ha col·laborat la Regidoria de Cultura poblera, a càrrec de Víctor Bisquert. L’objectiu és recaptar fons per a seguir amb la següent meta: l’edició d’un llibre, que es preveu, si tot ix segons el que es preveu, per a aquest any pròxim.

Els calendaris estaran disponibles a partir del diumenge 15 de desembre. Es podran adquirir en l’estand que els festers i festeres del 2020 muntarán en el Mercat de Nadal.

“Des del primer moment vam creure primordial formar part d’aquest interessantíssim projecte que recupera part de la nostra cultura i la nostra identitat com a poble i com a comarca. El de les pesqueres és un art únic en el món que s’ha de reivindicar i portar a altres parts d’Espanya, i fins i tot de fora, perquè siga apreciat per tot el món”, ha apuntat l’edil de Cultura, qui ha animat altres municipis i entitats a sumar-se. “Seria genial que altres ajuntaments i organismes, tant públics com privats, s’animaren a aportar el seu granet d’arena a través del finançament per a poder arribar a fer una cosa gran”.

PublicitatJuega Limpio Orihuela