Benlloch encarregarà una auditoria del Madrigal per a conéixer la situació del PAI

613
drogues policia

L’Ajuntament de Vila-real encarregarà en els pròxims dies un estudi per a conéixer en profunditat la situació del PAI Madrigal i valorar les possibles accions per a rellançar el desenvolupament urbanístic de la zona d’acord a criteris de sostenibilitat i viabilitat, actualitzant el projecte als nous condicionants legals i de l’evolució social. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha anunciat aquest matí l’inici d’aquesta auditoria, que arriba després de diversos anys en els quals la urbanització del Madrigal s’ha vist afectada per la crisi econòmica i la desaparició dels agents urbanitzadors, substituïts recentment per un nou inversor.

“El PAI Madrigal va cap a complir dues dècades des que es va aprovar, el 17 de gener de 2000. En aquest temps, ha passat per multitud de vicissituds; entre elles, una gravíssima crisi econòmica que va fer que, quan vam arribar al govern municipal el 2011, les empreses que tenien la responsabilitat d’executar l’obra –Lubasa i Bancaixa, en la urbanitzadora Plana Baixa- havien desaparegut, la primera per liquidació i la segona, per l’espoli del PP”, argumenta Benlloch, qui recorda que fa aproximadament un any i mig els actius del Madrigal es van vendre a un nou inversor.

“Per responsabilitat, vam decidir no remoure el projecte en tot aquest temps i no passar les quotes d’urbanització als propietaris, com demanaven els urbanitzadors, fins a estar completament segurs de la viabilitat de l’actuació i que el patrimoni i els drets dels veïns no van a veure’s afectats”, explica l’alcalde. “Ara veiem que alguns critiquen que no hem avançat en el Madrigal, però és que no avançar ha sigut el més responsable per a defensar als propietaris i a l’interés general de Vila-real, que és al que ens devem, i no a l’interés particular d’unes empreses. Passar les quotes d’urbanització sense garanties que el projecte s’executarà hauria sigut una irresponsabilitat i hauria posat en risc el patrimoni de molts veïns de Vila-real”, adverteix l’alcalde.

A aquesta circumstància, s’afegeixen qüestions de caràcter legal, com la nova llei de contractes del sector públic, que entrarà en vigor l’any que ve, o la nova llei urbanística valenciana (LOTUV), que ofereix noves figures urbanístiques per a donar solució a necessitats de serveis com poden ser la depuració d’aigües o l’ús d’energies alternatives. “Totes aquestes circumstàncies hi han ralentí el procés i, després de quasi dues dècades, és convenient valorar si el que establia l’adjudicació de 2000 és hui dia la millor opció per al Madrigal o si pot resultar convenient modificar el contracte per a incorporar les millores que les noves lleis i la mateixa evolució social i la tecnologia han portat amb si”, valora.
Amb aquest objectiu, l’equip de govern encarregarà en els pròxims dies l’estudi d’auditoria acordat en el seu moment amb els grups de l’oposició per a analitzar al detall la situació del Madrigal, les unitats per executar o els models de finançament possibles, a més de les implicacions de les novetats legislatives en el projecte.

“Volem també plantejar algun tipus de participació dels propietaris afectats pel procés, que en molts casos ens han fet arribar fins i tot que els plantejaments del PAI aprovat fa dues dècades no s’ajusten a les prioritats actuals dels veïns”, valora Benlloch. “Hi ha elements que ens il·lusionen per a impulsar una urbanització que és necessària per a dotar de serveis essencials a una zona d’un enorme potencial en la ciutat, però açò ha de ser compatible amb no fer del Madrigal una altra ciutat i garantir un desenvolupament equilibrat, sostenible i viable que, estem segurs, pot ser una oportunitat perquè Vila-real seguisca avançant”, avança l’alcalde.

L’objectiu de l’equip de govern és que l’estudi del PAI Madrigal puga estar culminat en el mes de febrer aproximadament. Una vegada finalitzat, es posarà en funcionament una oficina específica del Madrigal per avançar en el desenvolupament de la zona.