09:12 - miércoles, 6 diciembre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia debat «En Veu Alta» sobre indumentària i el mantó de Manila

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia celebra aquest dimarts, 21 de gener, a les 19.00 hores, la segona jornada del cicle En Veu Alta a la Biblioteca 2017, amb una taula rodona i la presentació d’un llibre envers la indumentària tradicional valenciana i la història i valor del conegut com mantó de Manila.

Una peça anomenada així perquè arribà a principis del segle XIX des de la Xina a Espanya a través d’aquest port, va trobar una gran acceptació i arrelament en la vida quotidiana valenciana, ja que l’acolliren famílies de tot ordre social i, posteriorment, va obtenir un caràcter festiu, com prova el seu ús en la indumentària fallera, danses tradicionals i en els més destacats esdeveniments familiars.

Sota el títol «El mantón / pañuelo / mocador… de Manila» i moderada per la periodista de la revista digital Indumentat, Amparo Soriano, la sala Alfons el Magnànim del Centre Museístic La Beneficència acollirà una taula rodona sobre aquest teixit de seda que comptarà amb la participació del folklorista Fermín Pardo i els indumentaristes María Victoria Liceras i Vicent Ferrandis.

Posteriorment tindrà lloc la presentació del llibre «Vestirse con un cuadro: exposición de mantones de seda». Un volum que porta la rúbrica de Javier Marco i Pablo Martínez, amb la col·laboració del mateix Fermín Pardo, i on es mostra per primera vegada el relat particular d’alguns mantons pertanyents a notables famílies valencianes que han conservat fins als nostres dies la peça i també, amb tot detall, el seu esdevenir al llarg dels segles, aplegant en alguns casos fins a la cinquena generació.

Aquest treball serveix també de catàleg de l’exposició que porta aquest mateix nom. Es troba il·lustrat amb retrats de finals del segle XIX i instantànies de peces pertanyents a gairebé una trentena de col·leccions valencianes, algunes d’elles molt nombroses. Recull tant les peces habituals dels diferents estils, isabelins o modernistes, com aquelles que resulten excepcionals i úniques en si mateixes.

Últimas noticias

Contenido relacionado