La Biblioteca Valenciana rep la donació de la mestra de la República Alejandra Soler i del seu marit, Arnaldo Azzati

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha rebut la donació del llegat d’Alejandra Soler, mestra de la República, i del seu marit, Arnaldo Azzati, fill menor del periodista i polític Félix Azzati.

La donació a la Biblioteca la va realitzar Alejandra Soler en vida, al juny de 2013, manifestant la voluntat que, a la seua mort (març de 2017), la biblioteca que va reunir junt amb el seu marit formara part dels fons bibliogràfics de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. En l’escrit de donació Alejandra va indicar que la seua biblioteca es denominara ‘Arnaldo Azzati i Alejandra Soler’, com així apareix als armaris compactes que custodien el seu llegat.

Es tracta d’una col·lecció bibliogràfica formada per uns tres mil exemplars de diferent temàtica (literatura, art, política, sociologia) i en diversos idiomes (espanyol, francés, italià i, sobretot, rus, idioma en què estan escrits aproximadament un 40 % dels exemplars de la col·lecció). Aquesta biblioteca formarà part dels fons de la Biblioteca Valenciana relacionats amb l’exili espanyol i el valencià.

Alejandra Soler va nàixer a València el 1913. Va estudiar en la Institució per a l’Ensenyament de la Dona i va cursar Batxillerat en l’Institut Lluís Vives. Allí va formar part de la Federació Universitària Escolar, un moviment estudiantil que lluitava per modernitzar l’ensenyament i que va participar en les revoltes estudiantils durant la dictadura de Primo de Rivera.

El 1935 va ingressar en el Partit Comunista, i un any després es va llicenciar en Filosofia i Lletres. El 1939 es va exiliar des de Barcelona cap a l’URSS, d’on va tornar el 1971 per a instal·lar-se a Madrid i, sis anys després, a València.

Durant l’exili a Moscou va treballar amb xiquets i xiquetes espanyols evacuats a Rússia durant la Guerra Civil espanyola. Després de la Segona Guerra Mundial va treballar com a cap de càtedra de Llengües Romàniques en l’Escola Superior de Diplomàcia, dins de la Circumscripció Universitària Internacional de la Universitat de Moscou, institució dependent del Ministeri d’Assumptes Exteriors.

El seu marit, Arnaldo Azzati, va treballar a Moscou en la Secció d’Emissions en Espanyol per a Amèrica Llatina i després va ser redactor cap de la secció en espanyol de política internacional de la revista ‘Tiempos Nuevos’.

Per a consultar esta informació en el portal polse ací

CatalanSpanish