El Consell declara BIC els jaciments de les coves del Tossal de la Font i de Matutano de Vilafamés

La cova del Tossal de la Font conserva restes de neandertals i la cova Matutano, art rupestre moble de 12.000 anys d'antiguitat.

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declaren com a bé d’interés cultural (BIC), amb la categoria de zones arqueològiques, els jaciments de la cova del Tossal de la Font i de la cova Matutano, en el terme municipal de Vilafamés, a la comarca de la Plana Alta.

Els jaciments arqueològics de les coves del Tossal de la Font i de Matutano destaquen per la seua peculiaritat. El primer d’estos per conservar restes de neandertals i el segon per l’art rupestre moble magdalenià de gran naturalisme que es remunta a uns 12.000 anys d’antiguitat.

Els dos enclavaments constitueixen manifestacions molt singulars del nostre passat prehistòric, la qual cosa imposa el seu màxim reconeixement en l’àmbit patrimonial, que és l’objectiu d’este decret declaratiu, en el qual s’estableix la normativa per a la protecció d’estos dos immobles i els seus entorns.

Preservació dels enclavaments arqueològics

El decret de protecció obliga a preservar la integritat no solament dels dos jaciments, sinó també de la silueta i del paisatge històric en el qual es localitzen estes coves, mitjançant la descripció, l’assenyalament dels seus valors i la delimitació literal i gràfica de l’entorn al qual s’associa la seua percepció, la qual cosa desembocarà en una tutela més eficaç del patrimoni excepcional que incorporen.

A més de la declaració com a bé d’interés cultural, el decret estableix també el règim de les zones arqueològiques, amb indicació dels usos permesos i del règim d’intervenció.

La tramitació de l’expedient es va iniciar per la Resolució d’incoació, de 19 de novembre de 2019, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i compta amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles i de la Universitat Jaume I de Castelló.

CatalàEspañol