12.9 C
Valencia

El Consell aprova declarar BIC les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé d'interés cultural immaterial les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi que se celebren en honor a Sant Jordi.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé d’interés cultural immaterial les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi que se celebren en honor a Sant Jordi.

Les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi se celebren des del segle XVI, i adquireixen a mitjan segle XVIII les característiques que les defineixen i que conformen la seua estructura actual. En consideració al que disposen les normes, i mitjançant el corresponent decret, es procedeix a la declaració d’aquesta manifestació cultural i festiva com a bé d’interés cultural immaterial.

La tramitació de l’expedient es va iniciar per resolució d’incoació de 16 d’octubre de 2018, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. En el procediment s’ha concedit tràmit d’audiència a l’Ajuntament d’Alcoi, i en l’expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat d’Alacant.

La festa és una recreació de la lluita entre el bàndol musulmà i el bàndol cristià comandat per Jaume I, en el context d’enfrontament militar en l’antic regne de València del segle XIII.

- Publicitat -

Els orígens d’aquesta festa es remunten al principi del segle XIV amb la celebració estrictament religiosa de la festivitat de Sant Jordi. Al principi del segle XVI l’Ajuntament d’Alcoi decideix donar més importància a la celebració i va incloure actes profans, i a mitjan segle XVIII ja van quedar determinats els elements que la integren actualment.

La proclamació de la festa es fa el diumenge de Pasqua de Resurrecció i té una durada de tres dies al voltant del 23 d’abril, festivitat de Sant Jordi. Es tracta del dia de les entrades, amb les desfilades de les entrades cristiana i mora; el dia de Sant Jordi, amb les processons de les relíquies i la imatge del sant; i el dia de l’Alardo, amb diverses desfilades i ambaixades dels dos bàndols, que culmina amb l’aparició de Sant Jordi sobre els merlets del castell.

- Publicitat -

A més de la declaració com a bé d’interés cultural immaterial i la descripció detallada de cada un dels actes que integren la festa, el decret estableix també les mesures de protecció i salvaguarda del bé, com són la realització de treballs d’identificació, descripció, i investigació del bé, la incorporació de testimonis i la necessitat de vetlar pel desenvolupament correcte i per la pervivència d’aquesta manifestació cultural. La gestió del bé correspondrà a l’Associació de Sant Jordi i a l’Ajuntament d’Alcoi.

Cal recordar que la Llei de patrimoni cultural valencià disposa que es podran declarar com a béns d’interés cultural les activitats, els coneixements, els usos i les tècniques que constitueixen les manifestacions més representatives i valuoses de la cultura i el gènere de vida tradicionals del poble valencià. A més, la llei estableix que aquesta declaració es realitze mitjançant decret del Consell.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -25N_Benitatxell 25N_Castelló 25N_Onda

Segueix-nos

13,303FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura DipVal_PMUS
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent Alcora25N
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

200.000 persones podran estar vacunades en la Comunitat contra la COVID-19 en el primer trimestre de 2021

Així ho ha anunciat el president, Ximo Puig, després de la reunió de treball que ha mantingut amb la consellera de Sanitat Universal i amb representants del grup de treball per a la vacuna COVID-19.

Dos homes ferits en un accident d’un cotxe contra un camió a Torrent

El turisme ha quedat bolcat i els bombers han hagut d'excarcerar un dels ocupants.

La nova parada ‘El Fanal’ del TRAM de Castelló comença a funcionar

Amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, el TRAM de Castelló difon el missatge de 'Lliures de violència de gènere'.

Borriana se suma al minut de silenci per les víctimes de violència de gènere a Espanya

L’acte ha sigut convocat per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere a través de la FVMP amb motiu de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Culmina el projecte artístic #FilsperlaIgualtat a Borriana

Conclosa l'espectacular instal·lació i muntatge del projecte artístic #FilsperlaIgualtat.
- Advertisement -

: Valencià