8:14 pm - Friday, 10 July 2020

El Consell aprova declarar BIC les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi

- Publicidad -Reciplasa

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé d'interés cultural immaterial les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi que se celebren en honor a Sant Jordi.

Coronavirus
Ars Volants
València
Borriana
- Publicidad -Benicassim

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé d’interés cultural immaterial les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi que se celebren en honor a Sant Jordi.

Les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi se celebren des del segle XVI, i adquireixen a mitjan segle XVIII les característiques que les defineixen i que conformen la seua estructura actual. En consideració al que disposen les normes, i mitjançant el corresponent decret, es procedeix a la declaració d’aquesta manifestació cultural i festiva com a bé d’interés cultural immaterial.

La tramitació de l’expedient es va iniciar per resolució d’incoació de 16 d’octubre de 2018, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. En el procediment s’ha concedit tràmit d’audiència a l’Ajuntament d’Alcoi, i en l’expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat d’Alacant.

La festa és una recreació de la lluita entre el bàndol musulmà i el bàndol cristià comandat per Jaume I, en el context d’enfrontament militar en l’antic regne de València del segle XIII.

Els orígens d’aquesta festa es remunten al principi del segle XIV amb la celebració estrictament religiosa de la festivitat de Sant Jordi. Al principi del segle XVI l’Ajuntament d’Alcoi decideix donar més importància a la celebració i va incloure actes profans, i a mitjan segle XVIII ja van quedar determinats els elements que la integren actualment.

La proclamació de la festa es fa el diumenge de Pasqua de Resurrecció i té una durada de tres dies al voltant del 23 d’abril, festivitat de Sant Jordi. Es tracta del dia de les entrades, amb les desfilades de les entrades cristiana i mora; el dia de Sant Jordi, amb les processons de les relíquies i la imatge del sant; i el dia de l’Alardo, amb diverses desfilades i ambaixades dels dos bàndols, que culmina amb l’aparició de Sant Jordi sobre els merlets del castell.

A més de la declaració com a bé d’interés cultural immaterial i la descripció detallada de cada un dels actes que integren la festa, el decret estableix també les mesures de protecció i salvaguarda del bé, com són la realització de treballs d’identificació, descripció, i investigació del bé, la incorporació de testimonis i la necessitat de vetlar pel desenvolupament correcte i per la pervivència d’aquesta manifestació cultural. La gestió del bé correspondrà a l’Associació de Sant Jordi i a l’Ajuntament d’Alcoi.

Cal recordar que la Llei de patrimoni cultural valencià disposa que es podran declarar com a béns d’interés cultural les activitats, els coneixements, els usos i les tècniques que constitueixen les manifestacions més representatives i valuoses de la cultura i el gènere de vida tradicionals del poble valencià. A més, la llei estableix que aquesta declaració es realitze mitjançant decret del Consell.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

La Protectora d’Alcoi llança campanya informativa per a propietaris de mascotes

Colabora l'Ajuntament amb la protectora. Els seus voluntaris, a peu de carrer, realitzaran una breu entrevista per saber més informació sobre els animals, informant sobre els deures i les obligacions de tindre una mascota.

La militància dóna el “sí” a Maria José Catalá amb un 98,54%

Catalá: "València continuarà oferint noves glòries a Espanya"

Alacant supera els 4.000 contagiats per coronavirus

Dels 24 positius nous, Alacant registra 5 nous casos a Alacant i ja suma 4.004; encara que ja no té cap residència de majors sota vigilància per brot de coronavirus.

El rebrot de Castelló suma 4 nous casos positius i ja són 35

A més, dels 24 nous positius a la Comunitat, Castelló registra 5 nous casos.

Un nou sistema de nebulització reforçarà la desinfecció dels carrers de Castelló

El regidor de Reciclatge i Gestió de Residus de Castelló, Ignasi Garcia, ha visitat les instal·lacions d'FCC-Fobesa per a conéixer el funcionament del nou sistema...

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià