Blasco negocia amb la Fiscalia reconéixer diversos delictes per rebaixar la seua condemna

Blasco, a qui la Fiscalia va sol·licitar 16 anys de presó, podria veure així disminuïda la pena a dos anys i mig

L’exconseller Rafael Blasco i els principals acusats en les peces 2 i 3 del cas Cooperació, pel desviament d’ajudes públiques destinades a la cooperació, han aconseguit una proposta d’acord amb la Fiscalia Anticorrupció en la qual reconeixen part dels delictes per rebaixar les seues condemnes.

Blasco, a qui la Fiscalia va sol·licitar 16 anys de presó, podria veure així disminuïda la pena a dos anys i mig, la mateixa rebaixa que aconseguiria l’empresari César Augusto Tauroni, per qui l’acusació pública demanava 21 anys i 6 mesos de presó, segons han informat Efe fonts coneixedores de la proposta d’acord.

L’excap de l’àrea de Solidaritat Marc Llinares, un altre dels principals acusats i per qui la Fiscalia sol·licitava 16 anys de presó i un període d’inhabilitació absoluta per 30 anys, podria també aconseguir una rebaixa de la seua pena a 2 anys i 3 mesos.

El jutjat d’Instrucció número 21 de València va dictar el passat 22 de febrer l’obertura de judici oral contra l’exconseller del PP i altres 23 persones per suposades irregularitats en subvencions a ONG i el projecte de construcció d’un hospital a Haití, en el marc de les peces 2 i 3 del cas Cooperació, que van ser unides el passat mes de maig.

Les dos peces unificades en aquesta causa es van obrir per presumptes irregularitats en la concessió d’ajudes als països del Tercer Món per part de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania de la Generalitat valenciana.

Una d’elles, per les subvencions concedides a diferents ONG en 2009, 2010 i 2011, i l’altra pel desviament de fons per a la construcció d’un hospital a Haití.

Sobre la major part dels processaments pesen les acusacions de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Blasco i els principals acusats en aquestes peces podrien admetre part dels delictes que se’ls imputen, com el d’agrupació criminal, i s’haurien compromés a més a assumir la pena econòmica per responsabilitat civil amb la venda de propietats particulars, segons les mateixes fonts.

La Coordinadora Valenciana d’ONGD, personada en el cas com a acusació popular, ha lamentat que la Fiscalia Anticorrupció haja construït l’acord “de manera unilateral”, sense tenir en compte a la resta de les parts, i ha ratllat la proposta d'”inacceptable”.

Segons el parer del president de la coordinadora, Carlos Xavier López, aquest acord obriria a més el pas a la “impunitat, en un cas tan greu com el desviament de fons públics destinats a la cooperació” internacional.

López ha informat així mateix que dimecres passat es van posar en contacte amb l’Advocacia de la Generalitat, personada en el cas com a acusació particular, per conéixer la seua postura sobre l’acord. EFE

Publicitat