jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Ajuntament recorda no arreplegar bolets en la Pineda del Grau per la seua possible toxicitat mortal

L'Ajuntament de Castelló ha iniciat una campanya que recorda la prohibició de recol·lectar bolets en la zona de la Pineda del Grau després de la proliferació de "espècies comestibles, indiferents i tòxiques en major o menor grau" a causa de les abundants pluges caigudes durant les últimes tres setmanes.

L’Ajuntament de Castelló ha iniciat una campanya que recorda la prohibició de recol·lectar bolets en la zona de la Pineda del Grau després de la proliferació de “espècies comestibles, indiferents i tòxiques en major o menor grau” a causa de les abundants pluges caigudes durant les últimes tres setmanes.

L’Ajuntament de la capital de la Plana ha instal·lat cartells informatius en les portes d’accés de la Pineda, que prohibeixen la recol·lecció de bolets per la perillositat del seu consum, incloent les comestibles. “En entorns urbans, prop de carreteres o complexos industrials, contenen un alt índex de metalls pesats, insecticides i uns altres contaminants”, han afegit.

Entre les espècies tòxiques hi ha de diversos gèneres, com Clitocybe, Agaricus, i especialment Lepiota, com la Lepiotabrunneoincarnata, també coneguda com lepiota marró vermellosa, la Lepiotabrunneoliliacea o la Lepiota cristata, segons els tècnics municipals.

El president de l’Associació Micológica de Castelló (Asmicas), Cándido Sos, ha assenyalat que la toxicitat de la lepiota marró vermellosa pot arribar a ser mortal “depenent de la quantitat presa, la constitució corporal i altres factors”. “Els efectes després de la seua consumició no són immediats, sinó que apareixen després de vuit hores, des de dolors de panxa i diarrea fins a danys irreversibles en renyons i fetge”, ha afegit.

El fenomen micológic “és normal i freqüent, però no es produeix tots els anys. De fet, fa tres anys que pràcticament no es veien fongs en la Pineda, i són molt sensibles a les condicions meteorològiques, per la qual cosa duren molt poc”, han afegit des de l’Ajuntament de Castelló.

Els tècnics municipals han advertit de la importància de la funció ecològica dels fongs en viure en simbiosis amb els arbres, als quals faciliten l’assimilació d’elements minerals i orgànics de la terra. “Si recol·lectem els bolets, que no són una altra cosa que l’element de fructificació dels fongs, aquests es reproduiran cada vegada menys i podrien acabar desapareixent, empitjorant les condicions de vida dels pins i arbustos de la Pineda”, han conclòs.

Últimas noticias

Contenido relacionado