Estes són les conseqüències de la borrasca Glòria al barri del Cabanyal

Després de les impactants imatges que ens ha deixat la borrasca Glòria, ens acostem al barri del Cabanyal per a comprovar els seus efectes. Distintes asociacions ens compten qual es la situació actual.

278
borrasca glòria al Cabanyal

La borrasca Glòria encara continua a la Comunitat Valenciana. Fins ara, el temporal marítim ha deixat registres històrics com les ones de huit metres i mig mesurades en el port de València. No és estrany que els vídeos i les fotografies de les conseqüències de la borrasca Glòria circulen per multitud d’apps de missatgeria i xarxes socials. Una de les zones més afectades, i per tant, més viral, ha sigut les destrosses del barri del Cabanyal. Com és la situació ara? Actualitat Valenciana s’ha acostat a peu del passeig marítim per a conéixer de primera mà com és l’estat.

En la capital del Túria les platges del nord de la ciutat han resultat especialment danyades. La mar, de fet, ha engolit l’arena, ha arribat al passeig marítim i en la nit del dilluns va obligar a tallar carrers al trànsit. Per a hui dimarts continuen els avisos pel mal temps provocat per la borrasca Gloria.

Associacions i col·lectius del Cabanyal fan una valoració

Félix Estrela, President de la Asociació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar, reconeix que no es un fet novedós que les destrosses pel temporal sigan visibles, tot i que el temporal que estem passant es un dels temporals més forts que es registren històricament. “En quant a la vida diaria, llevant el passeig marrítim que ha sigut engolit per la mar, podem dir que tot funciona correctament” diu el President.

es que “l’aigua sempre torna al llit del riu, no es pot lluitar contra això”. Si es retira l’aigua, finalment tornarà al seu lloc, per la qual cosa no és d’estranyar que en la borrasca, la marea haja arribat fins a les primeres cases. “A les 7:00h del matí l’aiguà ja havia sigut retirada i he pogut passar en el cotxe, però en les pluges torrencials, està tornant a pujar-hi”, reconeix Fèlix.

Per altra banda, Silvia Sánchez, membre del col·lectiu de veïns Cabanyal Horta que des de 2015 treballa en la recuperació dels solars abandonats i transformar-los en espais d’horts urbans i jardins socials, explica que el dia d’ahir fou molt complicat: “teníem l’esperança que la borrasca fóra menor del que pensàvem, però esta nit el vent i la pluja han anat a més, amb ones de gran envergadura que s’han engolit el passeig marítim. No hi ha quasi ningú pel carrer i hui pocs cotxes s’atreveixen a passar per Eugenia Viñes… Perquè l’aigua ja arriba fins a este carrer…”, diu la membre.

Danys materials, però no humans

Les ones, de huit i mig metres d’altura, s’han convertit en rècord de registre, segons ha afirmat el President del Port, Aureli Martínez; però la bona notícia és que les lamentacions a soles són materials: “el mobiliari urbà de la zona de la platja és el lloc que ha sofrit més desperfectes, tot i que no hem de lamentar més víctimes que no siguen fanals, papereres o bancs… Encara que no hi haguera molta il·luminació”, reivindica Fèlix. Silvia recorda que “es veu poca gent pel carrer, i en molts dels casos és perquè la gent està atenta a les seues goteres”.

Els danys materials més importants que s’estan registrant fins al moment són els causats a primera línia de platja. Existeixen diversos estudis de com la modificació de les costes durant anys influirà en el comportament de la mar a les nostres platges, sobretot en una situació de canvi climàtic, diu la membre de Cabanyal Horta.

Els danys han sigut sobretot en les cases a causa de la força del vent i la pluja, que més enllà de les molèsties de traure l’aigua no han comportat majors desgràcies. “Els restaurants de la platja segur que se’n porten la pitjor part”, sentència Silvia.

Servirà d’escarment?

Silvia Sánchez espera que el que ha passat servisca per a repensar l’urbanisme costaner ara que seran cada vegada més freqüents aquest tipus de fenòmens per culpa del canvi climàtic. Fèlix Estrela explica que els projectes d’aplicació del port atrauran més situacions d’este tipus: “nosaltres lluitem contra este projecte perquè qualsevol acció contra la mar, comporta unes ombres: tant si es crea arena al nord, com si el sud es menja l’arena… El resultat empitjorarà amb cada reforma”.