Borriana penja el cartell ‘d’aforament complet’ en les visites al refugi

Les visites tindran una durada de 20 minuts i es faran en grups de 12 persones respectant les mesures de seguretat i es podran recórrer els 60 metres lineals recuperats a 12 metres de profunditat.

Tres dies de jornada de portes obertes i visites de 12 persones cada 20 minuts, no han pogut satisfer l’àmplia demanda per a visitar el refugi antiaeri de Borriana. Quatre dies abans de la seua apertura, l’ajuntament ha hagut de penjar el cartell d’aforament complet en la visita d’una part d’este espai que corre baix els carrers de la ciutat a 12 metres de profunditat.

Després d’un projecte de restauració i condicionament per a traure a la llum un trosset de la història de Borriana soterrada baix tones i tones de terra, els borrianencs s’han bolcat per a conéixer una construcció que forma part del passat més dolorós que deixà la Guerra Civil a tots els indrets i racons del país.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, explica a Actualitat Valenciana l’interés que han despertat estes obres des d’un primer moment. “La gent ja ens ho estava demanant des de feia molt de temps, per això havíem pensant en estes jornades de portes obertes, encara que més endavant també hi haurà possibilitat de visitar-lo i a més el refugi també estarà dins de les visites pel recorregut de la ciutat”.

De moment, este divendres 24 de juliol, amb grups de 12 persones i respectant la distància de seguretat i els protocols, Borriana obrirà eixos 60 metres lineals visitables, per ara, del refugi. Així, durant 20 minuts, les persones que acudisquen tindran l’oportunitat de veure i sentir de prop un espai on, no fan tant, milers de persones es refugiaven del perill.

La visita, en esta ocasió, portarà un guia i a més, com comenta el responsable de cultura, “esta visita ‘exprés’ es farà des de la visió arquitectònicament del refugi i després ja parlem un poc de la part de memòria històrica, encara que esperem que l’apertura del refugi ens puga obrir eixa porta del record perquè de moment hem trobat menys informació en eixe sentit de la que esperaven però sabem que amb açò, potser recuperarem moltes coses perquè tal vegada alguns dels visitants més majors comencen a voler contar-nos el que durant molt de temps s’han guardat”.

Cal dir que l’equip que hi ha al darrere d’este projecte treballa també en una visita futura on baixar al refugi “es convertisca també en una experiència que no deixe indiferent ningú“, apunta Granel. Tot i això, de moment les circumstàncies sanitàries han fet que el primer retrobament amb este espai històric es done baix unes altres condicions.

Per això, els visitants també es podran endur un tríptic, elaborant expressament, on ja se’n parle un poc més de la construcció i de les seues característiques. La resta, el descobriment de què hi ha al darrere del mur fins el qual ara s’ha arribat amb els quasi sis anys d’extracció de terra i els 82.000 euros invertits per fer-lo visitable , haurà d’esperar un poc més a ser desenterrat.