```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

M.J. Safont: “Si torne a eixir elegida alcaldessa i regidora d’educació treballaré perquè Borriana, ‘Ciutat educadora’, aconseguisca ser un referent en l’àmbit educatiu”

Safont: “L’orgull per ser i viure a Borriana és una de les qualitats bàsiques necessàries per a poder treballar per intentar millorar-la”

Entrevistem a Maria Josep Safont, alcaldessa de Borriana i candidata a l’alcaldia del municipi en les eleccions del 26 de maig, que ens parla de la seua candidatura i el seu programa electoral. 

P.- Com es definiria?

R.- Definir-se una mateixa no és fàcil. Crec que qui millor podria definir-me  són les persones que em coneixen i que han conviscut amb mi, especialment, al llarg d’aquestos darrers quatre anys. Però sí que m’agradaria manifestar que sóc una persona enamorada de Borriana i, per això, he sentit un orgull especial per representar-la en aquesta legislatura. Sóc decidida, treballadora, constant i, en ocasions, això fa que pose el meu empeny en acabar tot allò que he encetat. També em sent molt vinculada a la gent de la meua ciutat, per això els he acompanyat en tot allò que he pogut, perquè considere que el respecte per tota la ciutadania ha de ser una de les prioritats d’un alcalde o alcaldessa. Estic ací per servir la ciutadania, això ho tinc molt clar.

P.- Què creu que cal tindre per a ser alcaldessa d’un municipi?

R.- En primer lloc conéixer Borriana i la seua gent, problemàtiques, associacions, festes, tradicions, història… Sembla que es tracte d’una cosa òbvia, però crec que és fonamental. I, evidentment, s’ha de tindre una estima sincera i important per la gent i per la ciutat. Crec que plantejar l’alcaldia com un trampolí amb intencionalitat política és una errada ben gran. Borriana ha estat, des de sempre, la nostra prioritat. L’orgull per ser i viure a Borriana és una de les qualitats bàsiques necessàries per a poder treballar per intentar millorar-la.

P.- Com valoraria estos quatre anys de legislatura?

R.- La paraula que millor ho definiria és: una legislatura positiva. Hem aconseguit tirar endavant assumptes que portaven massa anys paralitzats, ens hem trobat moltes sorpreses (quasi totes desagradables), hem canviat les actituds i les maneres d’acostar-nos als problemes i a la gent. He comptat amb un equip treballador, eficient i amb dedicació i la ciutadania ho sap i ho ha de reconéixer. I hem estat molt responsables en tot allò que ens hem plantejat.

P.- Quin ha sigut per a vosté el major èxit que ha aconseguit el seu equip de govern durant la legislatura?

R.- L’èxit es pot entendre de manera diferent segons el tema que tractem. Si parlem d’urbanisme, he de referir-me a la gestió per aconseguir la subvenció europea dels Fons FEDER que, amb cinc milions d’euros (més els cinc que hem d’implementar des del consistori) aconseguirà transformar Borriana en una ciutat més sostenible, habitable, viva, moderna i per a les persones, amb projectes com el de la remodelació de l’antic Centre de Salut per ubicar Serveis Socials i d’altres serveis municipals, edifici del qual hem aconseguit la cessió per trenta anys gràcies a la gestió i l’interés del Govern socialista a Madrid, després de molt de temps d’espera.  I també hauria de parlar de la gestió econòmica.

Economia. Dels 14.500.000 euros de préstec que vam trobar al juny de 2015, quan arribem al 30 de juny de 2019 tindrem 6.419.000 euros. En tan sols quatre anys del 48% de ràtio d’endeutament hem passat al 22%. I cada borrianenc i borrianenca ha passat de deure uns 420 euros a al voltant de 185.

En personal s’ha iniciat una nova RPT per adequar les funcions dels treballadors i treballadores de l’ajuntament a la realitat.

I és important remarcar la col·laboració amb altres administracions, com la Generalitat i els Governs d’Espanya i d’Europa per tal de rebre subvencions, programes i projectes que feia anys que no s’implementaven perquè les altres administracions, especialment la Generalitat, havien deixat d’aportar econòmicament el que Borriana necessitava. Per exemple, els programes d’ocupació i els tallers de formació que han permès treballar més de dos-centes persones a l’any, s’han recuperat després de deu anys sense organitzar-se.

Safont: “I cada borrianenc i borrianenca ha passat de deure uns 420 euros a al voltant de 185”

P.- Quina filosofia de treball impera en el seu dia a dia a l’Ajuntament?

R.- La manera de treballar ha estat, sempre partint de la proximitat a la gent per tal de rebre les seues demandes i propostes, organitzar la gestió pels temes prioritaris.

L’urbanisme, els contractes, les activitats o la feina diària han anat avançant, procurant que la coordinació entre departaments i regidories fóra el més efectiva possible. Jo sóc l’única de l’equip de govern que té dedicació exclusiva i els altres regidors socialistes tenen un altre treball fora del consistori que també els fa organitzar-se per optimitzar el temps i la dedicació.

P.- Quin considera que ha sigut el moment més complicat d’estos quatre anys?

R.- De complicats n’han hagut uns quants, dissortadament. Partir d’una situació econòmica precària, sense haver rebut subvencions en molts anys per poder realitzar actuacions urbanístiques, econòmiques o d’ocupació, era una rèmora que vam haver de resoldre.

El cas del PAI sant Gregori és paradigmàtic. Portava quinze anys de problemes, ralentitzacions i, fins i tot, paralització. I ens vam haver d’implicar en la resolució d’una qüestió que consideràvem que era necessari clarificar per tot el que podia significar per al futur de Borriana, tant en l’aspecte econòmic com turístic o d’ocupació, entre d’altres.

P.- Hi ha alguna cosa que s’ha deixat per fer que li haguera agradat fer?

R.- Moltes. Però el que més lamente és la lentitud en alguns dels projectes que tenim encetats des de quasi l’inici de legislatura. Posant tota la voluntat, l’aportació econòmica i, fins i tot, la redacció del projecte, com per exemple la construcció del carril ciclopeatonal de la carretera del Grau, s’ha començat, ara fa una setmana, la realització de les obres.

O la ubicació de Serveis Socials en l’edifici de l’antic Centre de Salut. És un altre exemple de que s’ha de poder trobar algun procediment perquè la maquinària administrativa, en el cas de totes les administracions, funcione d’una manera més àgil i més efectiva.

O també el cas de l’aplicació dels projectes subvencionats per fons europeus. Posar en marxa tots els procediments preceptius ha costat molt més del que esperàvem, incloent la part que correspon al ministeri.

P.- Quins reptes importants continua tenint la localitat?

R.- Encara queden molts front oberts. Falta infraestructura per al turisme i la ciutat ha de ser més per a les persones. Per això hem de treballar per poder solucionar el tema de l’aparcament de vehicles, sobretot al centre de la ciutat.

I tractar tots els barris i zones de Borriana per igual, focalitzant el treball en cada necessitat pròpia i particular.

També seguir augmentant la millora del medi ambient, entre d’altres. I tot això sense pujar la càrrega impositiva per a la ciutadania, cosa que ja hem demostrat en aquests quatre anys.

P.- Com afecten els resultats del 28-A en les eleccions municipals?

R.– Són eleccions i situacions ben diferents. Els i les votants a nivell autonòmic o estatal voten uns projectes que venen inclosos en unes sigles de partits polítics.

És evident que la ciutadania el 28 d’abril va donar suport al projecte socialista en els dos àmbits.

Les eleccions locals presenten unes característiques que les fan especials, perquè les persones que ens presentem som les mateixes persones que poden trobar pel carrer, que coneixen, a qui plantegen dubtes i propostes. En definitiva, considere que es tracta d’unes eleccions on es té molt en compte la persona, més que les sigles polítiques. I la gent de Borriana sap que nosaltres hem estat quatre anys al seu costat, atenent-los, acompanyant-los. Ells i elles han de decidir qui volen que els represente. I, com sempre, tindran l’oportunitat i la raó per a fer-ho.

Safont: “I tractar tots els barris i zones de Borriana per igual, focalitzant el treball en cada necessitat pròpia i particular”

P.- Sobre quins eixos es basa la seua campanya electoral?

R.- No és el mateix basar una campanya electoral des de l’oposició que des del govern. A nosaltres ens avala la gestió realitzada aquesta legislatura. La continuïtat en la millora de la situació de la ciutadania de Borriana seguirà sent la nostra prioritat.

Tenim un projecte de futur que va començar el 2015 i que, gràcies en gran part a la gestió dels fons europeus, portarà la nostra ciutat a avançar en el seu futur com a ciutat més sostenible, més saludable, més habitable i més moderna, que és en definiva el que ens mou. L’orgull de treballar per millorar Borriana.

P.- Creu que els veïns i les veïnes tornaran a confiar en vosté perquè siga el seu alcalde de nou?

R.- La meua opinió és que la gent de Borriana valorarà tot el treball, la dedicació i l’esforç que hem realitzat en tan sols quatre anys per començar a transformar Borriana. Done fe que els meus companys i companyes socialistes s’han deixat hores, família i la pell per treballar per la gent. Sabem que no hem fet tot el que haguérem volgut fer. Però, i sense que s’entenga com una excusa, en moltes ocasions els temps de tramitacions no coincidia amb el desig de realització.   

 

P.- Quin seria el seu principal objectiu en el cas que fóra reelegit com a alcalde?

R.- L’objectiu principal seria continuar amb tots els projectes que ja estan en marxa: adequació de l’entorn de Sant Blai, urbanització del nou cementeri, acabar l’anell ciclopeatonal, ubicar Serveis Socials al nou edifici cedit pel ministeri, començar les obres en Sant Gregori… crec que hem fet moltes coses però encara resten moltes per concloure i d’altres per anar afegint. Per això necessitem aquestos quatre anys per fer-ho realitat.

P.- Pensa que un nou partit de les característiques de VOX li pot fer molt mal a Borriana?

R.- No crec que siga jo qui haja de manifestar una opinió al respecte. Es tracta d’un partit que concorre a unes eleccions i la ciutadania, coneixent quines són les propostes, les persones i els projectes presentats, decidirà què i qui li interessa a Borriana.

Safont: “Considere que es tracta d’unes eleccions on es té molt en compte la persona, més que les sigles polítiques”

P.- Com alcaldessa s’ha reunit amb els representants de clubs esportius de la ciutat, que vol fer per a fomentar l’esport a la ciutat? Té pensat ajudar perquè l’esport inclusiu siga una realitat a Borriana?

R.- Els clubs estan realitzant una tasca fonamental en la sociabilització, salut i educació dels xiquets i xiquetes i dels joves.

Queda encara un treball important en aspectes com la resolució d’alguns problemes en les instal·lacions, replantejar la col·laboració amb les entitats o fomentar l’esport en la gent major.

I, per suposat, l’esport inclusiu necessita un reforç en el plantejament de futur, així com també l’esport femení. I a més pense que és fonamental fomentar i augmentar la pràctica esportiva per a totes les franges d’edat. No sols parlem de clubs. La ciutat també ha d’afavorir la salut mitjançant l’esport i per això una de les nostres prioritats ha estat des del primer moment la construcció i l’adequació per als ciclistes i vianants. Borriana ha de ser una ciutat saludable.

Safont: “l’esport inclusiu necessita un reforç en el plantejament de futur, així com també l’esport femení”

P.- Com a professora, té algun projecte en aquest àmbit?

R.– Sóc professora d’ensenyament secundari fa més de trenta anys i considere que el treball que realitzen les AMPES, els equips directius i totes les persones que formen part de l’àmbit educatiu és la millor manera de treballar per l’educació.

Tots els centres educatius de Borriana estan molt implicats en la millora de l’educació i això es nota: projectes europeus, programes de millora, servei a la ciutadania, implicació en la societat… tot açò i més s’està fent en tots els centres, tant públics com concertats.

La mancança d’instal·lacions educatives està resolent-se. Si en 2015 es van obrir les portes del nou CEIP Cardenal Tarancón, acabant així amb ,més de deu anys de barracons, ara està en marxa el projecte del nou IES Jaume I que, amb un projecte d’uns catorze milions d’euros, serà emblemàtic en tota la Comunitat Valenciana.

Si torne a eixir elegida alcaldessa i regidora d’educació treballaré per continuar i ampliar la col·laboració amb tots els estaments educatius perquè Borriana, ciutat educadora, aconseguisca ser un referent en l’àmbit educatiu. Perquè l’educació dels nostres fills i filles està en les millors mans.

 

 

 

Últimas noticias

Contenido relacionado