El Botànic II acorda limitar les sales de joc a 850 metres dels col·legis i espais sanitaris

El Botànic II pacta les esmenes que es registraran a la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana i que es votaran a Les Corts.

380
Llei de joc

El PSPV, CompromísUnides Podem, és a dir, el pacte del Botànic II, han arribat a un pacte a l’hora de fer les esmenes que es registraran a la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana. Esta és la conseqüència del projecte de llei que el ple del Consell va aprovar a l’octubre de l’any passat per a actualitzar la norma de 1988. L’interés i la immediatesa que s’ha generat al voltant d’esta llei es deu al malestar social generat amb l’augment de la ludopatia provocat pel creixement de les sales de joc. Estes esmenes busquen la prevenció o la protecció dels menors davant esta situació.

Són diverses les associacions i els grups socials que s’han manifestat en contra de l’actual llei de joc, i a més han reclamat solucions dràstiques pel que consideren que es un problema que “destrossa vides i famílies senceres”. La proliferació de sales de joc en alguns llocs, com per exemple a Madrid, superen el nombre de sales als parcs d’un mateix barri -com es el cas de Vallecas-. El problema més gran d’esta situació és la iniciació en la ludopatia dels menors d’edat i en els consegüents vicis que es desenvolupen en les seues personalitats.

“Les apostes s’estan convertint en l’addicció del segle XXI”. Una conducta addictiva que “es veu alimentada per la possibilitat d’apostar les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, en casinos en línia”, remarca la Federación Regional de Asociaciones Vecinales de Madrid (Fravm).

Per a canviar esta situació, el Botànic II ha convocat este matí una roda de premsa per a presentar els acords aconseguits en alguns aspectes de la norma. Entre ells, la prohibició de noves obertures de salons d’apostes a menys de 850 metres de qualsevol centre escolar, encara que cadascú havia proposat una mesura diferent (compromís i podem un quilòmetre i els socialistes 700 metres), és a dir, un punt mitjà.

Els grups no han acordat prèviament les esmenes

El consens i l’anunci de pacte no ha partit conjuntament, sinó que ha vingut motivat per la Conselleria d’Hisenda, quan el dijous passat va cridar l’atenció als grups parlamentaris de l’Executiu presidits per Ximo Puig.

Cada formació va presentar les seues modificacions a la norma de manera individual, el que va provocar que entre les tres formacions presentaren més de 100 esmenes, la qual cosa va generar un descontentament considerable en la Conselleria d’Hisenda dirigida, precisament, pels socialistes, que foren els primers en fer una roda de premsa en solitari. Així, el departament de Vicent Soler va urgir als diputats al fet que després que cadascun haguera fet camí pel seu compte, ara exhibiren les esmenes acordades i redactades de manera conjunta.

Pareix que, malgrat ser socis de Govern, amb aquesta llei el Botànic II va trencar la costum de presentar les modificacions a les lleis que parteixen del Consell de manera conjunta. Una metodologia que havien practicat tant en la legislatura anterior com venien exercint també en l’actual per a afrontar la tramitació de les normatives -especialment amb qualsevol que partira de l’Executiu- per a traslladar així imatge d’unitat.

Propostes per a esmenar la Llei de Joc

El contingut de les modificacions legals individuals de les tres formacions no diferien en excés en inici; de fet, guardaven un esperit similar. No obstant això, el fet que cada grupo parlamentari registrara una esmena per a cada aspecte de la llei (distància a col·legis, publicitat, escurabutxaques) va fer que les esmenes pràcticament es triplicaren.

D’haver-les pactat prèviament com ha ocorregut amb qualsevol altre projecte de llei del Consell, la quantitat s’haguera reduït en quasi dos terços. El motiu es que cada partit ha volgut guanyar-se el favor del públic pel caràcter social i la relevància que té este problema. El resultat ha sigutt que el Botànic finalment ha pactat les esmenes que anaren a votar-se. Demà es votarà en les Corts Valencianes.

Entre les esmenes destaquen l’allunyament de les sales dels col·legis i els centres sanitaris a 850 metres quan es terminen les autoritzacions actuals -que tenen un màxim de 10 anys-, i unes moratories de 4 anys per a les noves llicències.