Bravo insta a la població a sensibilitzar-se davant el risc d’incendi i a prendre precaucions

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha visitat aquest dijous el Parc d'Emergències de Castelló de Rugat, el primer que va construir la Generalitat Valenciana fa ara més de deu anys.

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha visitat aquest dijous el Parc d’Emergències de Castelló de Rugat, el primer que va construir la Generalitat Valenciana fa ara més de deu anys. Aquest parc alberga les unitats de Bombers Forestals de la Generalitat: BV-291 Ròtova (reforç) i les unitats BV-221 i Autobomba AV-222 de Castelló de Rugat (anual).

La consellera Bravo ha mantingut posteriorment una reunió amb els bombers forestals d’aquest parc d’emergències. En el que portem d’any, aquests efectius de Castelló de Rugat i Ròtova han realitzat 89 intervencions. Les actuacions de les unitats de Bombers Forestals no se circumscriuen únicament a incendis forestals, sinó que també s’amplien a incendis en indústries, magatzems, zones agrícoles, així com salvament i rescats de persones, entre altres.

D’altra banda, pràcticament tota la Comunitat Valenciana es troba aquest dijous en nivell 3 per risc d’incendis forestals. En els litorals de Castelló i València el risc també és alt i se situa en nivell 2. La gran pujada de les temperatures augmenta el risc, per la qual cosa la consellera Bravo ha recordat la importància d’extremar les precaucions i no encendre focs en les zones recreatives, no tirar mistos o cigars al sòl i no tirar fem en la muntanya o zona forestal, entre altres coses.

Durant tot el dia, els mitjans aeris vigilen les zones més sensibles de patir un incendi.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública ha recalcat la importància de la sensibilització de la població: “En dies com aquests és de vital importància apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania amb l’entorn i el medi ambient, no solament prenent les precaucions imprescindibles, també necessitem la seua col·laboració i que, quan vegen una columna de fum o foc, criden immediatament a l’a Emergències”. “Una anomenada a temps al 112 ens permetrà actuar amb major rapidesa i millorar els temps de resposta, una cosa fonamental quan parlem d’incendis forestals”, ha indicat.

Així, ha recordat per exemple que la ràpida actuació davant l’avís d’incendi a Beneixama “va ser decisiva” per a impedir una major propagació del foc en aquesta localitat alacantina.

Pujada de les temperatures

D’altra banda, la consellera també recomana extremar les precaucions davant la pujada de les temperatures que ja aquest dijous està patint la major part de la Comunitat Valenciana i que continuarà demà divendres amb màximes de 44 graus.

A més, ha recordat que actualment la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública manté activa l’alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 41 graus) en deu comarques de la Comunitat Valenciana. La previsió per al divendres és que les temperatures superen els 44° en aquestes zones, arribant a aconseguir el nivell roig, i que el nivell taronja s’estenga a altres comarques.

Les zones climatològiques en alerta per calor són la 13, 14, 17, 18 i 19 que corresponen a les comarques de la Ribera Alta La Ribera Baixa, La Regió muntanyenca, La Foia de Bunyol, L’Horta Sud, L’Horta Nord, El Camp del Túria. La Canal de Navarrés, La Costera i La Vall d’Albaida.

Aquest augment de temperatures ha provocat que s’active el protocol per a advertir a la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta a la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

La consellera Bravo ha insistit en la importància de seguir el canal oficial d’informació d’Emergències, és a dir, el compte oficial de twitter @GVA112, per a estar al dia de l’evolució d’aquest fenomen d’altes temperatures i en quin nivell de gravetat es troba.

ValenciàEspañol