La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que en la jornada de treball matiner del Consell a Morella (Castelló) s’han establit cinc eixos prioritaris d’actuació per als pròxims sis mesos: violència de gènere, la construcció de l’espai sociosanitari, l’accés a l’habitatge i que serveis socials treballen amb Educació i Sanitat per a donar resposta a les emergències socials.
Aquests han sigut dels temes que han centrat la reunió del Consell en la primera part del Seminari Govern-Hivern 2016, en la qual s’ha abordat la importància de la coordinació de les polítiques socials que afecten a diferents conselleries.
Oltra ha destacat que un dels eixos principals serà la violència de gènere i la interacció de les conselleries de Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives, “generant plans que permeten afrontar aquest tema d’una manera integral i, sobretot, en el sistema educatiu”, ha remarcat.
D’altra banda, ha informat que la construcció de l’espai sociosanitari serà una prioritat per a aquest semestre, atès que és una “assignatura pendent en la nostra Comunitat mentre que en altres comunitats autònomes ja està molt avançat”. “Nosaltres volem integrar aqueix espai, sobretot referent a la gent gran i a les persones amb malalties cròniques, que permeta que el social i el sanitari estiguen units”, ha insistit.
També ha destacat com a eixos fonamentals el treball en l’accés a l’habitatge, així com convertir el parc públic d’habitatges “en una vertadera eina d’inclusió social per a les persones amb més necessitats econòmiques”. Ha insistit en la necessitat de treballar en la reparació d’habitatges, “posant-les a la disposició dels barris amb major emergència social i convertir-la en l’eina necessària per al rescat econòmic de les persones que en aquests moments estan en situació d’exclusió social”.
Així mateix, la vicepresidenta ha remarcat la necessitat que els serveis socials “siguen una eina que treballe estretament amb les conselleries d’Educació i Sanitat” amb la finalitat de donar una resposta directa des dels propis municipis a les emergències socials de manera “àgil, ràpida i comunicada entre les conselleries”, ha conclòs.
El Consell continuarà debatent en el Seminari Govern-Hivern 2016 durant la vesprada i la jornada del diumenge, reunions en les quals es parlarà sobre els temes que afecten de manera transversal al conjunt de la Comunitat Valenciana, així com de la creació de l’Agència Tributària o la reforma fiscal.
Personal de les Conselleries
Per la seua banda, la consellera de Justícia, Administració Pública i Reformes Democràtiques, Gabriela Bravo, ha proposat en el marc del Seminari Govern-Hivern 2016 un pla estratègic de recursos humans a quatre anys perquè totes les conselleries compten amb el personal, adequadament format, necessari per a la seua activitat.
Així s’ha manifestat Bravo en relació a les línies a desenvolupar per a executar una reforma de l’administració autonòmica valenciana, que al seu judici, “”necessita un canvi i una revisió profunda”.
La titular del ram ha explicat que han diagnosticat “diversos problemes”, entre ells “el 30% de interinatge” en l’administració, amb el qual volen acabar, com també posar fi a l’ús realitzat per l’anterior govern de les comissions de servei, “que estan pensades per a determinat tipus d’actuacions i no per a substituir el procediment de concursos”. “Tenim un personal al servei de l’administració que avui dia està desmotivat perquè des de 2010 no hi ha hagut concursos”, ha agregat.
Per açò, ha proposat aqueix pla estratègic de recursos humans “per a dotar a l’administració de tots els recursos que necessitem” en una administració que, ha incidit, “està desmantellada”, atès que l’anterior Consell va apostar per “externalitzar tots els serveis i cercar fórmules per a no assumir ells el servei públic que estaven obligats a prestar”. Açò ha provocat que l’administració no tinga “personal suficient per a complir amb les obligacions enfront de la ciutadania”, ha dit.
A més d’aquest pla, Bravo ha proposat realitzar un estudi per a “desburocratitzar” l’administració, reduir els temps en els procediments i promoure un accés a la mateixa que siga ràpid, eficaç i eficient. De la mateixa manera, ha defensat la necessitat de fomentar l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) en el seu paper de formació de personal que siga capaç “de gestionar el públic d’una altra forma, concorde als principis del Botànic”.