Bromera recorrerà la sanció de la CNMC per restringir competència de llibres de text

Segons Bromera, aquesta sanció és fruit d'haver firmat el Codi de conducta del sector editorial de llibres de text i material d'ensenyament impulsat en 2012 per ANELE, l'Associació Nacional d'Editors de Llibres de Text i Material d'Ensenyament

L’editorial valenciana Bromera ha anunciat que recorrerà davant els tribunals la sanció que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) li ha imposat, juntament amb altres 33 editorials de llibres de text, per “crear un mecanisme per a restringir polítiques i condicions comercials”.

Segons Bromera, aquesta sanció és fruit d’haver firmat el Codi de conducta del sector editorial de llibres de text i material d’ensenyament impulsat en 2012 per ANELE, l’Associació Nacional d’Editors de Llibres de Text i Material d’Ensenyament.

Rovira  

“L’objectiu d’aquest codi de bones pràctiques –diu l’editorial valenciana– era posar fi a pràctiques gens ètiques que podrien conduir a il·lícits penals, com la sol·licitud o l’entrega de regals (obsequis i productes de tot tipus als centres educatius) com a contrapartida a la selecció dels llibres de text que ha d’utilitzar l’alumnat. Per aquest motiu es van adherir la gran majoria d’editorials de llibre de text de l’Estat espanyol”.

L’editor de Bromera, Josep Gregori, defén, en un comunicat, “la conveniència d’acabar amb les pràctiques d’algunes editorials que donaven lloc a possibles casos de corrupció i suborn”, i ha mostrat la seua sorpresa i el seu desacord amb la resolució de la CNMC.

Per açò, l’empresa valenciana recorrerà davant l’Audiència Nacional, ja que considera que el mecanisme del codi de conducta d’ANELE ha sigut sempre “públic i transparent”. L’editor recorda, a més, que la mateixa ANELE va presentar la CNMC el codi de conducta, en entendre que es tractava d’un pas positiu per a eliminar pràctiques que podrien ser il·legals i que s’havien “instaurat” en el sector.

L’esmentat codi ètic, insisteixen des de Bromera, a més d’ajustar-se a la normativa que regula el sector, està fonamentat en recomanacions d’organismes internacionals de prestigi com l’Institut Internacional de Planificació de l’Educació (IIEPE) de la UNESCO, que reproven el frau en la distribució i adquisició o selecció de llibres de text a través de “suborn, regals, favoritisme” i que advoquen per pactes d’integritat com el que propugna ANELE “per a millorar la transparència i garantir que se seleccionen els millors recursos, de millor qualitat i al millor preu”.

Igualment, al·ludeix a les pràctiques establides per codis similars aprovats en altres països –com Itàlia o els Estats Units– o altres sectors que compten amb una comercialització per prescripció similar, com el farmacèutic.

La resolució de la CNMC sanciona un total de 34 editorials de llibres text, i a la mateixa ANELE. Entre totes les empreses, la multa ascendeix a 32,2 milions d’euros i 180.000 euros per a ANELE.

“NO POSA EN PERILL LA BONA SALUT” DE L’EDITORIAL
Bromera apunta que ha sigut sancionada “només per un dels tres supòsits arreplegats en l’expedient: la firma del codi de conducta”. La sanció, que en el cas de Bromera ascendeix com a grup a 160.000 euros, “no posa en perill la bona salut de la principal editorial de text valenciana”, segons han informat des de l’empresa.

No obstant això, Bromera espera que, amb la interposició del recurs, la decisió de l’Audiència Nacional “reconega la licitud i la correcció del codi deontològic que havia subscrit i la recta actuació de Bromera, que sempre ha sigut compromesa amb una competència lliure i de bona fe”.

PublicitatJuega Limpio Orihuela