viernes, 21 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Se desata el pànic pel brot de Pequín i es dupliquen els contagis a Espanya en 24 hores

Fernando Simón reconeix estar preocupat perl rebrot de Pequín.

A Espanya ha esmentat els brots d’hospitals al País Basc i en un escorxador a Catalunya, i altres controlats, i ha aprofitat per a recordar que amb l’arribada de la nova normalitat, diumenge que ve 22 de juny, “cal aplicar les mesures de precaució adequades per a evitar riscos”.

Es dupliquen els contagis

Els contagis a Espanya s’han duplicat d’ahir a hui, en passar de 76 a 141. El total de casos suma 244.683. Les morts segueixen congelades en 27.136. Ahir, Fernando Simón va dir que l’actualització de les dades de defuncions pot conéixer-se a la fi d’esta setmana. Els 141 nous contagis es concentren a Madrid, 65; Castella i Lleó, 24; i Catalunya, 23. Les 30 morts de l’última setmana són set a Madrid i cinc a Catalunya. Els hospitalitzats en els últims 7 dies són 97, 32 a Madrid, 15 a Castella i Lleó i 14 a Catalunya. En les unitats de vigilància intensiva, es registren 10 ingressos en l’última setmana, tres a Madrid i altres tres a Catalunya.

Dexametasona i turisme

Sobre la dexametasona, Simón ha dit que és una bona notícia l’estudi de la Universitat d’Oxford, mancant la seua publicació científica amb els detalls, i que segur que s’usarà més en els serveis mèdics. “No acaba amb el virus, però afavoreix l’estat general del pacient”, ha precisat. Respecte a la possibilitat que Canàries realitze PCR als turistes que arriben a les illes, Simón ha indicat que el ministeri de Sanitat “no és molt procliu a fer PCR massius als turistes”, però ha deixat en mans de les autoritats canàries este plantejament.

Tota Catalunya este dijous en fase 3

Barcelona, la seua àrea metropolitana i Lleida passaran a la fase 3 de la desescalada a partir de demà, dijous, segons han acordat este dimecres en una reunió bilateral el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la consellera de Salut, Alba Vergés. Fonts de la Generalitat han informat que, finalment, s’ha optat per no esperar al pròxim dilluns, dia 22, quan ja no haurà estat d’alarma a Espanya, de manera que demà tota Catalunya estarà en la fase 3. Este mateix matí, el ministre ja havia dit en TV3 que les coses s’havien fet correctament a Catalunya i que els brots que s’havien detectat fa unes setmanes a Lleida s’havien controlat.

Pequín endureix les restriccions i adopta mesures titàniques contra el brot

Una tasca titànica tenint en compte les desenes de milers de restaurants i xicotets establiments de menjar que hi ha en la capital xinesa, a més dels centenars de mercats d’alimentació i les desenes de campus universitaris. Des del dissabte s’han realitzat 356.000 proves d’àcid nucleic, va dir hui Zhang Qiang, responsable de l’equip de prevenció municipal, que va anunciar que es faran a més test als treballadors sanitaris, als qui viuen en complexos residencials on hi haja casos confirmats, a funcionaris i a professors i estudiants que hagen représ les classes. També es faran proves a altres 355.000 persones relacionades d’alguna forma amb el mercat majorista de Xinfadi, el focus del nou brot, que ha causat en sis dies 137 contagis a la ciutat, 31 en les últimes 24 hores, quatre més que el dia anterior.

Pequín té capacitat per a realitzar 400.000 test diaris

Segons Zhang, Pequín pot realitzar 400.000 test cada dia, una capacitat que s’incrementarà encara més per a atendre la demanda, al que s’unirà l’arribada a la ciutat d’un laboratori de bioseguretat mòbil de nivell 3 instal·lat en un gran camió. Estos laboratoris mòbils, dels quals la Xina compta amb una vintena, estan especialitzats en el diagnòstic i la investigació de patògens especialment virulents i de fàcil i ràpida transmissió. Un d’ells, amb capacitat per a realitzar mil anàlisis al dia i que s’ha desplaçat a altres províncies xineses durant la pandèmia, s’ha assignat al districte de Fengtai, on es troba el mercat de Xingfai. Un total de 98 hospitals i centres designats s’han habilitat en tota la metròpolis -de 22 milions d’habitants- per a poder realitzar aqueixos centenars de milers de test. La ciutat va elevar el dimarts el seu nivell d’alerta sanitària del 3 al 2 (en una escala de l’1 al 4) però ha posat en marxa mesures que van molt més enllà d’aqueix nivell 2, en el qual es trobava fa a penes dos setmanes.

Suspesos els vols interprovincials amb la capital

Entre aqueixes mesures inèdites fins ara, s’han suspés els vols interprovincials per a evitar la propagació a altres províncies -almenys quatre ja s’han vist afectades- i s’han cancel·lat les classes en tots els nivells, que s’havien anat reprenent des de fa més d’un mes. Un total de 1.255 vols d’entrada i eixida a Pequín han sigut cancel·lats des del dimarts. Pequín ha desinfectat ja 276 mercats de productes agrícoles i tancat 11 mercats subterranis i semisubterranis, a més d’inspeccionar 33.173 serveis de repartiment de menjar a domicili. Les biblioteques, museus i parcs obriran a partir de hui durant un temps limitat i amb un aforament no superior al 30% de la seua capacitat. Algunes zones de la capital han elevat la seua alerta al nivell 1, com el barri com el districte de Fengtai, mentre que en alguns complexos residencials s’ha decretat el confinament de tots els veïns, tant en aqueix districte del sud-oest de la ciutat com en uns altres on han sorgit casos. A les persones que viuen en “àrees clau”, on s’han detectat nous contagis -que són ja nou districtes de la capital- se’ls ha prohibit eixir de Pequín. També s’ha suspés la celebració de noces, banquets i un altre tipus d’activitats que congreguen a grans grups de persones. D’altra banda, s’han représ les restriccions del nivell 2 d’alerta, de les que els pequinesos s’havien acomiadat el passat 6 de juny: controls de temperatura i identitat a l’entrada d’habitatges i locals, obligació de portar màscara i restriccions per a eixir de Pequín si no és amb causa justificada.

La immensa majoria dels casos del nou brot són lleus

Entre els 137 contagiats que ha deixat el nou brot, només un es troba en estat crític, quatre en estat greu i la resta estan lleus. El més jove dels nous infectats té només huit anys. El vicedirector del Centre Municipal de Prevenció de Malalties de Pekin, Pang Xinghuo, va considerar “possible” que en els pròxims dies augmente el nombre de casos, abans de començar a reduir-se, ja que el mercat de Xinfadi era el major de la capital i el més gran del seu tipus a Àsia pel que existeix un “alt risc de transmissió”. Per l’estat dels pacients i altres indicis, alguns científics xinesos estimen que el virus del nou brot no sembla especialment greu o almenys no tan letal com el que ha afectat Europa i a altres països occidentals. La principal hipòtesi sobre el seu origen amb la qual treballen els experts continua sent la del salmó, en haver-se trobat traces del virus en unes taules de tallar peix d’un venedor d’aqueix producte en el mercat de Xinfadi. Amb tot, adverteixen que aqueixa via no està confirmada i alguns científics consideren “improbable” que aqueix peix, que la Xina importa majorment congelat, puga ser portador de la malaltia. Els comerciants xinesos han deixat d’importar salmó des de països com Noruega o altres com Austràlia o Xile, mentre que els supermercats del país l’han retirat de les seues prestatgeries. Molts restaurants japonesos de Pequín han vist cancel·lades les seues reserves i reduït considerablement el seu nombre de clients a causa d’aqueixa relació entre el salmó i el brot, malgrat que en Xinfadi es van trobar fins a 40 traces del patogen en altres productes i objectes, segons els mitjans locals. El director del Centre de Prevenció i Control de Malalties xinés, Gao Fu, va assegurar que el nou brot podria haver començat al maig i que és possible que hi haguera “molts portadors asimptomàtics o lleus aqueix mes” el que explicaria que hi haja “una alta concentració del virus en l’entorn” del mercat. “És la nostra estimació i necessita ser encara verificada”, va afirmar Gao en una reunió amb oficials de salut pública en Shanghái, segons el portal d’informació privat Caixin. El científic va explicar que el SARS-CoV-2 “pot incubar-se en entorns foscos, humits i contaminats, la qual cosa ningú pot preveure”. “Després s’exposa a molta gent després d’un cert període d’incubació. Crec que això és el que ha passat a Pequín”, va dir.

Últimas noticias

Contenido relacionado