Brussel·les adverteix Espanya d’incomplir els objectius de reducció de dèficit i deute

L’esborrany pressupostari que va enviar el Govern espanyol a la Comissió Europea a mitjans d’octubre “corre el risc d’incomplir” els compromisos de reducció de dèficit i de deute públics, segons consta en l’informe que ha emès hui dimecres la institució comunitària.

Brussel·les ha publicat la seua opinió sobre el pla pressupostari que va enviar el Govern central de Pedro Sánchez, que prorroga els comptes d’este any al 2020. L’Executiu comunitari pensa que el esborrany “pot resultar en un desviament significatiu” pel que fa a la via de consolidació fiscal pactada amb la UE.

També renya Espanya per “l’insuficient” ritme de reducció de deute públic. En particular, acusa el país de no tenir en compte “prou” “l’alt nivell històric” d’aquest indicador i de no “aprofitar” els costos inferiors per interessos del deute per reduir el desfasament entre ingressos i despeses públiques.

Per això, demana al futur executiu espanyol que remeta un pla pressupostari “actualitzat” amb “mesures addicionals” per “corregir” aquest risc d’incompliment tan prompte com s’haja format un nou govern després de les eleccions del passat 10 de novembre.

Espanya no és l’únic país que es troba en aquesta situació, perquè la Comissió Europea ha adoptat opinions semblants per a Bèlgica, França, Itàlia, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia i Finlàndia. L’informe de les autoritats europees, no obstant això, puja de to en el cas d’Espanya i els altres tres primers països, que tampoc no compleixen amb els objectius de reducció de deute públic.

Per contra, Brussel·les ha aprovat els plans pressupostaris d’Alemanya, Irlanda, Grècia, Xipre, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos i Àustria, mentre que creu que els d’Estònia i Letònia compleixen “en termes generals” amb el Pacte d’Estabilitat i Creixement.CatalanSpanish