Bunyol es prepara ja per a la “batalla de la tomaca” més internacional

La localitat valenciana de Bunyol última ja els preparatius per a la “batalla de la tomaca” més internacional, la Tomatina, que com cada últim dimecres d’agost tenyirà demà els carrers d’esta població amb 145.000 quilos d’este fruit.

La cooperativa castellonenca de La Llosa ha carregat este matí en set camions un total de 540 calaixos amb els milers de tomaques de la varietat “pera roma” que es llançaran en els carrers de Bunyol i que estan “supermadurs” perquè quan es llancen ningú resulte danyat.

El gerent de la cooperativa, José Ramón Mechó, ha explicat que les tomaques procedeixen de Xilxes, La Llosa, Moncofa, Almenara, Benicarló i Hellín, i que si no s’utilitzaren per a la Tomatina, es quedarien en el camp sense agafar, perquè no són vàlids per a la venda en fresc ni per a conserva.

El regidor de la Tomatina, Rafael Pérez, ha explicat a EFE que a partir de les cinc d’esta vesprada els veïns procediran a tapar amb plàstics les seues balconades i façanes, de manera que esta nit quede tot “ben tancat perquè no entre la tomaca”.

A les 23 hores s’engegarà el dispositiu de la Tomatina, per a la qual encara es poden adquirir algunes de les últimes entrades de les 17.000 posades a la venda, a les quals se sumen les 5.000 entrades gratuïtes per als veïns de Bunyol, amb el que seran unes 22.000 persones les que podran gaudir d’esta festa.

El regidor ha precisat que avui ixen a la venda 1.500 entrades, que es podran adquirir fins a just abans del començament de la Tomatina, a les 11 del matí, i ha assegurat que “falten molt poques per vendre”. Entre les nacionalitats de les persones que han adquirit ja la seua entrada figuren espanyols, anglesos, nord-americans, francesos i australians.

“Tenim moltes ganes que arribe la Tomatina, en la qual portem treballant molt temps, i que la gent que venja gaudi i tot isca bé”, ha indicat Pérez abans d’acudir a La Llosa per als camions carregats de tomaques.

Entre les novetats d’enguany, figuren la instal·lació de “Punts Violeta” contra les agressions sexuals, i l’engegada d’una aplicació informàtica per a dispositius mòbils, denominada “Tomatina&Go” i basada en la realitat augmentada.

Més de 700 persones vetlaran per la seguretat de la festa, entre Guàrdia Civil, Policia Nacional, l’Autonòmica i la Local, Protecció civil, seguretat privada i voluntaris, que comptaran amb un helicòpter, un hospital de campanya, dotze ambulàncies i diverses càmeres que vigilaran els enclavaments més destacats.

La festa gran de Bunyol ha estat precedida per la “Tomatina infantil”, que es va celebrar dissabte passat amb el llançament de 8.000 quilos de tomaques.

La Tomatina coincideix amb la festa del patró de Bunyol (Sant Luis Bertran) i els seus orígens es remunten a l’any 1945. Entre 1950 i 1957 va ser prohibida per les autoritats, fins que gràcies a la demanda dels veïns es va reinstaurar de forma oficial.

El passat mes d’octubre, la Comissió de Cultura del Congrés va aprovar una proposta del grup parlamentari popular relativa a la candidatura d’esta festa per a ser inclosa en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, una distinció de la qual ja gaudeix una altra festa valenciana, les Falles.

Publicitat