Procedeixen contra 58 persones per la sostracció de més de 89.000 quilos de garrofes a la Comarca de la Foia de Bunyol

En l'operació “CAROUBE” realitzada per la Guàrdia Civil d'Equip Roca de Requena s'ha detingut a 58 persones per la seua implicació en 55 delictes de falsedat documental i 3 delictes d'encobriment

Dins dels serveis establits de forma permanent per la Guàrdia Civil de València per a evitar el robatori i comerç il·legal de productes del camp en explotacions agrícoles i en establiments de compra d’aquesta mercaderia, la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de 58 persones 46 homes i 12 dones, 55 per delictes de falsedat documental i 3 per delictes d’encobriment amb edats compreses entre els 19 i 60 anys, de nacionalitats espanyola, marroquina, búlgara, romanesa i pakistanesa.

En data 31 de gener de 2019, per part de l’Equip Roca de la Guàrdia Civil de la Companyia de Requena, al costat de l’Àrea d’investigació del Lloc Principal de Requena, en el marc del “Pla Contra les Sostraccions en Explotacions Agrícoles i Ramaderes”, després de les gestions i esbrinaments realitzats, es procedia a donar per finalitzada l’operació “Caroube” iniciada el passat dia 17 de setembre de 2018, amb el resultat final de 55 detinguts, per la comissió de 55 Delictes de Falsedat documental i 3 Detinguts per la comissió de 3 Delictes d’Encobriment. Tots aquests delictes relacionats amb la passada temporada de recol·lecció de la Garrofa.

En tindre’s coneixement en la data assenyalada d’inici, sobre les quantioses i continuades sostraccions de garrofa que s’estaven produint en diverses finques agràries existents en la demarcació de Bunyol i en altres localitats limítrofes, es va donar principi a l’Operació “Caroube”, iniciant-se diverses vies d’investigació, tant presencials com documentals, a fi d’esbrinar les autories dels citats furts i la immediata paralització d’aquesta activitat delictiva.

Com a punt de partida de la citada investigació, es van dur a terme nombroses inspeccions en tots els magatzems i depòsits de Garrofa de les localitats de Bunyol, Alboraig, Yatova i Turis, arribant a analitzar-se 2834 Documents d’Acompanyament i Traçabilitat Agrària, dels quals i després d’una exhausta comprovació de totes les dades manuscrites en les citades dates, es van detectar 307 Documents Falsificats, els quals emparaven la venda de més de 89.000 Quilos de garrofa suposadament sostreta i que podien haver generat als autors dels furts uns ingressos del voltant dels 45.000 euros, segons preu de venda medie en el mercat.

En el marc de la citada operació “Caroube”, i com segona fase d’aquesta, per part dels agents de l’Equip Roca i Area d’Investigació de Requena, es van desplaçar a les localitats d’Alboraig, Yatova, Macastre, Turis, València i Bunyol entre altres, a fi d’entrevistar-se personalment i prendre manifestació a totes les persones perjudicades, les dades personals de les quals i fins i tot signatures havien sigut manuscrits sense la seua autorització en els citats Documents.

Amb data 3 de gener de 2019 es finalitze la presa de manifestacions de les persones perjudicades, podent comprovar l’existència de 55 Delictes de Falsedat Documental, així com l’existència de 3 delictes de recaptació per part d’alguns magatzems Agrícoles de les localitats abans esmentades.

En data 12 de gener es va començar la tercera i última fase de l’operació, procedint des d’aquest dia a la localització i immediata detenció dels autors dels 58 Delictes ressenyats, donant per finalitzada l’operació “Caroube” amb data 31 de gener de 2019.

El modus operandi 

Furt al descuit de producte agrícola i posterior falsificació del document DATA que acredita la legal procedència d’aquest, per a així poder vendre-ho en els magatzems destinats a aquest efecte.
El total de quilos sostrets per aquestes persones ascendeix a 89.000 quilos, amb una valoració en el mercat de més de 45.000 euros.

Aquestes actuacions se sumen a les ja realitzades de forma contínua pels diferents Equips Roca de la Guàrdia Civil de València que gràcies a la seua preparació, especialització i esforç diari, juntament amb la col·laboració constant dels agricultors eviten i persegueixen incessantment la comissió de qualsevol fet delictiu relacionat amb el món agrícola.
Les diligències instruïdes han sigut entregades als Jutjats de Primera Instància i Instrucció núm. 1,2, 3 i 4 de Requena.

Publicitat