“Es busquen donants de sang que hagen superat la COVID”

La campanya que es va iniciar per aconseguir plasma d'homes que hagueren superat el coronavirus cobra més importància encara en un moment on els nous casos es disparen cada dia multiplicant les xifres més negres.

Amb unes xifres desbordants a la Comunitat Valenciana que parlen en estos moments de més de 4000 persones ingressades per COVID als hospitals valencians, més de 500 en estat greu a les UCI i una pressió sanitària que està obligant a canviar protocols i habilitar nous espais per acollir els casos més greus, Transfusions de la Comunitat demana donants que hagen superat la pandèmia.

Les donacions les centralitza el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) que ha aconseguit durant l’any 2020 un total de 465 donacions de plasma de persones que han superat la COVID-19 per a tractar amb ell a altres pacients amb la infecció activa i mal pronòstic.

A partir de les donacions, que es realitzen en el CTCV, s’han obtingut 930 unitats de plasma hiperimmune (també anomenat convalescent) per a transfundir i, d’elles, 470 ja s’han distribuït a diversos hospitals.

El CTCV, que participa des del mes d’abril passat en la recerca, va col·laborar al costat de diversos hospitals valencians en el desenvolupament del protocol d’estudi i, en l’actualitat, s’encarrega de l’extracció del plasma hiperimmune dels donants. La gran majoria de donants són personal sanitari conscienciat de la necessitat de col·laborar amb el programa.

Un estudi valencià

L’estudi clínic que lideren l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, l‘Hospital Sant Joan d’Alacant i el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana actualment es troba en fase de reclutament de pacients (més de 350 pacients), encara que s’està començant a fer l’anàlisi dels primers 220 casos.

El plasma hiperimmune que es dóna és transfundit a pacients amb pneumònia per COVID-19 en 14 centres de la Comunitat Valenciana, 10 de la província d’Alacant i 4 de València.

Requisits: “home que ha passat el coronavirus fa més de tres mesos”

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana va començar dilluns passat una campanya a través de les xarxes socials per a fomentar la donació de plasma hiperimmune. Els requisits per a esta donació són ser home, pesar més de 55 quilos i haver passat el coronavirus fa menys de tres mesos.

Amb el plasma COVID-19, igual que amb altres donacions de sang, plaquetes o medul·la òssia, s’han de complir una sèrie de requisits perquè el producte transfundit siga el més segur i eficaç possible.

En el cas del plasma convalescent està demostrat que els homes que hagen passat el coronavirus de manera lleu o moderada generen una quantitat d’anticossos suficient perquè el seu plasma sigui eficaç. A més no han d’haver estat transfundits ni ser al·lèrgics per a no interferir en la salut de les persones malaltes.

El plasma de les dones té més risc que el dels homes perquè pot contenir anticossos per embarassos o avortaments, i això pot condicionar l’aparició de complicacions en la transfusió de plasma.

Una vegada extretes, les unitats s’emmagatzemen a -30 graus i es distribueixen als centres hospitalaris per a tractar als pacients que compleixen els criteris definits en el protocol. Els resultats són esperançadors i els i les pacients han millorat després del tractament amb plasma COVID. No obstant això, es tracta de resultats preliminars, encara no hi ha resultats concloents.

CatalanSpanish